Linkovi

Oporavak posle Irme dug i težak


Oštećene jedrilice na ostrvima Florida Kiz
Oštećene jedrilice na ostrvima Florida Kiz

Uragan Irma je na putu do Floride ostavio užasne posledice i naneo ogromnu štetu na Karipskim ostrvima. Stručnjaci navode da je to jedna od najvećih i najdužih oluja pete kategorije formirana na Atlantiku u istoriji. Uragan Irma se krivi za bar pet smrtnih slučajeva na Floridi,dva u Džordžiji i dva u Južnoj Karolini. Oluja je usmrtila bar 35 ljudi, dok je prošle nedelje tutnjala karipskim ostrvima. Oluja je oslabila i sada je jačine tropske depresije, ali su padavine i danas obilne u delovima Severne Karoline, Južne Karoline, Džordžije, Alabame, Misisipija, Tenesija i Kentakija. Džeksonvil, najmnogoljudniji grad na Floridi nosi se sa najgorim poplavama od 1964.

Na svom razornom putu Irma je na Floridi ostavila šest miliona domova bez struje, a situacija na lancu ostrva u Florida Kiz opisuje se kao ratna zona. Ostrva su odsečena od kopna, zbog velike štete nanete mostovima na autoputu, koji ih povezuju sa kopnom. Zvaničnici Bele kuće kažu da iako oluja i dalje slabi i sada je tropska depresija ne treba zanemariti njenu razornu snagu. Portparol ističe da je ovo najveća zabeležena poplava u Džeksonvilu u poslednjih 100 godina.

“I dok se poplave nastavljaju, naše spasilačke ekipe su na terenu. Iskreno se nadamo da niko od stanovnika nije zarobljen u poplavama”, kaže Tom Bosert, savetnik Bele kuće za unutrašnju bezbednost.

Hiljade kamiona za hitne popravke električnih vodova poslate su u ponedeljak da pomognu domaćinstvima koja su tokom oluje ostala bez struje.

“Na putu su komunalne službe iz čitave zemlje, a mislim da dolaze čak i iz Kanade. Mobilisane su desetine hiljada radnika širom Amerike koji će pomoći u obnovi”, kaže Džesika Rok, iz privatne komunalne kompanije "Dukejn Lajt", iz Pensilvanije.

Iako je zapadna obala pošteđena većih posledica, snažni vetrovi su oštetili veliki broj kuća i oborili brojna stabla.

“Rasplakao sam se kad sam video ovo iščupano drveće. Kada pomilsim koliko je dugo bilo tu i koliko se majka priroda postarala da ga neguje, a sada leži razbacano okolo”, kaže Mark Majkl iz Nejplsa.

Na putu do Floride Irma je izazvala pustoš. Ostrvo Barbuda ostalo je skoro bez ijedne kuće. Ambasador SAD Antigve i Barbuda Ronald Sanders objašnjava:

"Baruda je malo ostrvo i nije imalo šanse protiv monstruoznog uragana Irme koji je u prečniku veći od samog ostrva".

Sanders je za Glas Amerike rekao da je ova oluja najgora koja je pogodila Barbudu u poslednjih 300 godina i da je bilo potrebno evakuisati sve stanovnike ostrva.

“Na ostrvu nema struje, pijaće vode, niti stambenog objekta u kojem se može živeti”.

Ambasador Sanders je naglasio da će projekat obnove obuhvatiti i plan za odbranu od sličnih i razornijih vremenskih nepogoda, koje nastaju usled klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG