Linkovi

Uragan Irma narastao do oluje kategorije 5


Ljudi kupuju drvnu građu u prodavnici nakon što je governer Portorika, Rikardo Roselo, proglasio vanredno stanje u pripremama za dolazak uragana Irma, u Bajamonu, Portoriko, 4. septembra 2017.

Uragan Iram ojačao je do oluje kategorije pet - najjače odrednice za uragan, saopštio je Nacionalni centar za uragane u utorak.

Stanovnici Livarda na Karipskim ostrvima pripremaju se za dolazak Irme kasno u utorak ili radno u sredu, dok oblasti na severozapadu, od Portorika i Kube do kopnenog dela SAD, isčekuju da vide putanju kretanja oluje kasnije tokom sedmice.

Orednica kategorije pet za uragan Irma znači da vetar brži od 280 kilometara na čas ozbiljno oštećuje domove, obara stabla i bandere i onemogućava snabdevanje pogođenih oblasti električnom energijom u nedeljama koje dolaze.

"Gledamo na Irmu kao na vrlo značajan događaj", rekao je preko telefona Ronald DŽekson, izvršni direktor u Karipskoj agenciji za bavljenje olujama, "Ne mogu da se setim da se tropski konus tako brzo razvio u ozbiljan uragan pre nego što je stigao na centralne Karibe".'

Kao dodatak šteti od vetra, prognostičari očekuju da će oluja izbaciti sedam do 15 centimetara kiše širom severnih Livard ostrva, kao i britanskih Devičanskih ostrva i američkog Portorika. Kiša bi mogla da izazove opasne brzo narastajuće poplave i bujice blata.

Zvaničnici u Portoriku proglasili su vanredno stanje i aktivirali Nacionalnu gardu u isčekivanju dolaska Irme, koji se očekuje kasno u sredu.

U američkog državi Florida, guverner Rik Skot takođe je proglasio vanredno stanje u čitavoj državi, u nameri da pruži lokalnim vlastima dovoljno vremena da se pripreme za potencijalni prodor oluje na kopno.

Timovi za reagovanje u katastrofama bave se naknadnim posledicama uragana Harvi, koji je bio kategorije četiri kada je stigao na kopno prošlog meseca u Teksasu i izbacio istorijsku količinu kiše, dok se "parkirao" iznad regiona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG