Linkovi

Tamara Rađenović u Njujorku: Karnegi hol kao drugi dom


Tamara Rađenović i Đorđe Nešić tokom nastupa u Karnegi holu
Tamara Rađenović i Đorđe Nešić tokom nastupa u Karnegi holu

Tamara Rađenović, sopran iz Crne Gore, nastupila je u pratnji pijaniste Đorđa Nešića, u njujorškom Karnegi holu. Mladoj umjetnici je to bio drugi nastup u svjetski poznatoj koncertnoj dvorani.

“Jako sam srećna, jako sam zadovoljna. Bilo je veoma lijepo i dala sam sve od sebe. Sa sobom sa imala divnog umjetnika, pijanistu Đorđa Nešića, koji mi je bio velika podrška tokom ovog nastupa", rekla je Glasu Amerike, odmah posle subotnjeg nastupa, ova mlada zvijezda u usponu.

Ljubiteljima opere u koncertnoj sali Vejl Tamara Rađenović predstavila se programom “Le Rose del Mediteraneo”, koji je proteklog ljeta izvela i u Crnoj Gori. Na repertoaru su bile arije iz opusa Vivaldija, Mocarta, Belinija, Pučinija, kao i kompozicije španskih umjetnika - što je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

Tamara Rađenović i Đorđe Nešić u njujorškom Karnegi holu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Talentovana crnogorska operska umjetnica vratila se u Karnegi hol posle prošlogodišnjeg uspješnog nastupa, prvog pred njujorškom publikom.

“Mislim da sam prošle godine imala veću tremu, bila sam nervoznija, moram da priznam. Mislim da je ove godine bilo kao da sam kod kuće. Mnogo sam više uživala, možda bih tako rekla", kaže dvadesetčetvorogodišnja Crnogorka koja je diplomirala je na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, gdje živi i radi. Iako mlada, već dugo se bavi muzikom.

“Ja sam od šeste godine počela da sviram klavir. I onda sam sa 15 godina pošla na jedan koncert, slušala djelove iz opera Karmen, Bizea, i uvijek sam maštala da ću biti Karmen. A Karmen je mezzo sopran, a ja sam sopran i od tada se bavim pjevanjem. Znači devet godina", priča Tamara za Glas Amerike.

Izvođenje opere Karmen u Kraljevskoj operi u Londonu
Izvođenje opere Karmen u Kraljevskoj operi u Londonu

Tokom dosadašnje, izuzetno uspješne karijere, Tamara Rađenović održala je koncerte širom Evrope, a svoje početke vezuje za opersku divu Monserat Kabalje, koja ju je izabrala da pjeva na koncertima u Španiji.

“Sa 19 godina sam imala priliku da počnem da radim sa takvom divom. I to mi je dalo veliki podstrek I samopouzdanje I želju da nastavim da se bavim operskim pjevanjem. Nažalost ona nije više sa nama, ali je uvijek u mom srcu i mislima", kaže ova mlada umjetnica.

A nastup sa pijanistom, korepetitorom i profesorom Đorđem Nešićem, koji gotovo 30 godina živi i radi u Sjedinenjim Državama, nije prvi. Đorđe je bio klavirska pratnja i na Tamarinom ovogodišnjem koncertu na Kotorartu, umjetničkom festivalu u crnogorskom gradu Kotoru.

“Tamara je bila jedan od studenata na mom master klasu koji držim svake godine na Kolarcu. Tada smo lepo sarađivali i tada je doneta odluka da potražimo neke druge prilike za saradnju. Tako se desio Kotor i sada Karnegi hol, planiramo još jedan koncert na Kolarcu sledeće godine. Nadam se dugogodišnjoj uspešnoj saradnji", navodi Nešić.

Tokom nastupa u Karnegi holu izveo je i dvije solo kompozicije, Šopena i Debisija, gdje je do sada sarađivao sa velikim brojem pjevača. Kaže da taj, svjetski poznat umjetnički centar, smatra svojom drugom kućom.

“Jako volim što lebdim između raznih mesta, između Amerike I Evrope, I Beograda gdje takođe imam jako lepu saradnju sa Kolarcem I drugim mestima gde često nastupam. Tako da kažem da je svet moja teritorija”.

Zdanje Karnegi hola u Njujorku
Zdanje Karnegi hola u Njujorku

U nastupu je uživala mnogobrojna publika među kojom je bio i veliki broj imigranata sa Balkana.

„Koncert mi se jako svidio, djevojka je veoma muzikalna i ima jako lijep glas. Repretorar je bio jako lijep i ja sam jako uživala u koncertu", kaže Branka Dragašević iz Crne Gore, koja u Americi živi već dvadeset godina.

Uživala sam mnogo, predivno pjeva", utisak je Katarine Mrvaljević koja je takođe porijeklom iz Crne Gore. Anđeoski glas i anđeoski izgleda“, njena je impresija o mladoj umjetnici Tamari Rađenović.

„Bilo je predivno. Ovo je prvi put da je slušamo i njen glas je izvanredan“, utisci su bračnog para Ančevski, porijeklom iz Makeodnije koji žive u Nju Džerziju. „Videlo se po atmosferi da je svako uživao u koncertu. Ima prelijep glas“, rekli su Glasu Amerike.

Tamara Rađenović će posle Amerike održati koncert u Italiji početkom decembra, a nastupaće u Londonu i u Španiji. Očekuje i da će se naredne godine vratiti u Njujork.

XS
SM
MD
LG