Linkovi

Teslin narod - priča o srpskim iseljenicima u Americi


Premijera filma "Teslin narod" u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Dokumentarni film „Teslin narod“, najnovije ostvarenje nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, koje je nedavno i zvanično prihvaćeno kao kandidat za Oskara za dugometražni „dokumentarac“ za 2020. godinu, premijerno je prikazan i u Vašingtonu.

„Teslin narod“ je priča o istorijatu srpskih imigranata u Americi - počev od prvog među njima Đorđa Šagića, preko dvojice najistaknutijih - Nikole Tesle i Mihajla Pupina - do onih koji danas ostavljaju pečat kako u SAD, tako i u svetu. Međutim, reditelj Željko Mirković kaže da je želeo je da ova priča, iako o jednom narodu, zahvaljujući toj ideji stvaranja nekih novih vrednosti pojedinaca, na osnovu dostignuća i života u boljem svetu, bude primenljiva na bilo koju drugu naciju.

Reditelj filma "Teslin narod" Željko Mirković (u sredini) u razgovoru sa ambasadorom Srbije Đerđom Matkovićem (levo)
Reditelj filma "Teslin narod" Željko Mirković (u sredini) u razgovoru sa ambasadorom Srbije Đerđom Matkovićem (levo)

„Krajnja poruka je da smo svi mi jedno, da smo povezani, i da ukoliko želimo da živimo zajedno i da se razumemo i ukoliko želimo da živimo u miru, mi moramo prvo da se razumemo, a da bismo se razumeli moramo prvo da se upoznamo. A onda kada se upoznamo, dolazi do neke vrste poštovanja, a iz tog poštovanja tražimo mogućnosti da gradimo neki bolji svet“, objašanja reditelj Mirković.

Nikolu Teslu u filmu glumi Džek Dimić, koji za Glas Amerike kaže da mu je ovo najdraža uloga, zbog porekla i veze sa Teslom. Kako kaže, igrajući "jednu od najeminentnijih ličnosti od kada naša civilizacija postoji", mnogo je naučio:

„Nikola Tesla se posebno bavio tim nekim frekvencijamao kojima smo povezani, a da možda ni ne znamo da jesmo. Da ništa nije slučajno, da sve ljude koje sretnemo u životu, kako on divno kaže 'ako su dobri da nam ostaje lepa uspomena, ako nisu da nam ostaje iskustvo'. I dan-danas živim po tom nekom principu Teslinom, da šta god da mi se desi, koga god da sretnem, šta god da mi se dešava u životu, na poslovnom ili privatnom planu, da je to neki Teslin univerzum. Namestilo se da se tako desi. Zato prihvatam stvari onakve kakve jesu, to sam naučio od njega, a i dalje maštam o nečemu što još treba da uradim, baš kao što je i on činio“, priča Dimić.

Scenarista Miloš Rastović jedan je od onih koji, uz Dimića u ulozi Tesle, vode priču, u okviru koje je predstavljeno više od 70 uspešnih američkih Srba - naučnika, biznismena, političara, novinara, glumaca i drugih.

„Ono što su srpski Amerikanci ili američki Srbi doprineli ovoj zemlji, i ono što ovaj film zapravo i pokazuje jeste kako su srpski emigranti zapravo nastavili put Nikole Tesle, a isto tako i Mihajla Pupina i drugih naših velikih ljudi u građenju svog života, sredine u kojoj su živeli i isto tako države. I ukoliko budemo sledili put Nikole Tesle, Mihaila Pupina i drugih velikana, možemo biti sigurni da nećemo biti izgubljeni za našu veru, za našu otadžbinu, a i za nas same“.

Reditelj Željko Mirković, čiji su prethodni filmovi „Drugi susret“ i „Obećanje“ imali izuzetno dobar prijem kod publike i kritičara, kaže da mu je ovo verovatno najsloženiji projekat na kojem je radio, a posvetio je mu više od pet godina života.

„Na kraju, kada se gradio finalni proizvod, on se nije gradio linearno, i pravio priču o identitetu i svim ljudima, nego je građen slojevito - u pet nivoa - i sklapao se negde mozaički u jednu sliku, koja zapravo nosi tu poruku, koju sam rekao da svi mi zajedno treba da verujemo da možemo da izgradimo neko bolje buduće društvo, a da bismo to uradili trebalo bi da se upoznamo i da izgradimo mir kroz razumevanje“.

Pre Vašingtona, a posle premijere u Beogradu, „Teslin narod“ je prikazan u nekoliko američkih gradova, između ostalih Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu i Majamiju. Vašingtonsku premijeru organizovali su Srpski nacionalni savez iz Pitsburga, Kancelarija za saradnju, trgovinu i investicije Republike Srpske u SAD, Srpska pravoslavna crkva Sveti Luka i Ambasada Srbije u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG