Linkovi

Povodom godišnjice akcije "Oluja": Mladi odaju počast žrtvama zločina


Vukovarski Vodotoranj - simbol razrušenog hrvatskog grada nakon opsade snaga Jugoslovsenske narodne armije i paravojnih srpskih formacija 1991. godine

Dvadesetak aktivista u organiziciji Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i Hrvatske počelo je memorijalni obilazak kojim se obeležava dvadeset četvrta godišnjica zločina nad civilima počinjenih tokom vojno-policijske akcije hrvatskih snaga "Oluja".

U toj akciji avgusta 1995. Hrvatska je povratila kontrolu nad teritorijama koju su držali Srbi u okviru samoproglašene i međunarodno nepriznate Republike Srpske Krajine. Nakon njenog sloma počelo je masovno iseljavanje građana srpske nacionalnosti - Hrvatsku je napustilo oko 200.000 ljudi.

Po podacima Hrvatskog helsinškog odbora, tokom i posle "Oluje" evidentirano je 677 civilnih žrtava, i oko 20.000 uništenih objekata.

Srpske vlasti hrvatskim upućuju konstantne kritike tvrdeći da neprocesuiraju ratne zločine počinjene tokom akcije "Oluje" - koju Hrvatska vidi kao prekretnicu za uspešno okončanja rata na svojoj teritoriji.

Marko Milosavljević, predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava, objasnio je da je cilj da se umesto ratnih zločinaca fokus stavi na žrtve i stradanje.

"Prevelika medijska pažnja se pridaje osuđenim ratnim zločincima. Generalno, priča o ratnim zločinima postaje skandal majstor priča", ocenio je Milosavljević i dodao da brojni zločinci nisu dobili odgovarajuće zakonske sankcije, već su minimalno kažnjeni.

Milosavljević je rekao da je svrha posete Hrvatskoj da se mladi obrazuju u razgovoru sa udruženjima porodica žrtava i obilasku samih mesta zločina shvate razmere, posledice i čitavu pozadinu ratnih sukoba u Hrvatskoj, počev od 1991. godine.

Memorijalni obilazak počeo je sa poljoprivrednog dobra Ovčara gde je u noći između 20. i 21. novembra streljano najmanje 250 ljudi koji su prethodno bili smešteni u vukovarskoj bolnici.

"Ako želimo da govorimo o Oluji, važno je i da govorimo o onome šta se dogodilo pre Oluje", ukazao je Milosavljević.

Groblje na kome su u Vukovaru sahranjeni građani stradali na Poljoprivrednom dobru "Ovčara"
Groblje na kome su u Vukovaru sahranjeni građani stradali na Poljoprivrednom dobru "Ovčara"

On je podsetio da su žrtve prvo mučene, a zatim i streljane pod komandom tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Veselina Šljivančanina, bivšeg oficira JNA osuđenog pred Haškim sudom za zločin na Ovčari na 17 godina zatvora. Kazna mu je kasnije preinačena na deset godina – pušten je pošto je dve trećine tog vremena proveo u zatvoru.

Luka Božović, jedan od aktivista, ukazao je da Šljivančanin sada gostuje po jutarnjim programima televizija i predstavlja svoju knjigu

Ispred spomen obeležja na Ovčari aktivisti su raširili pano sa porukom: "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

Tokom vikenda predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i Hrvatske, zajedno sa gostima iz Beograda, posetiće Zagreb, kao i okolinu Knina.

Kako je najavljeno, aktivisti i novinari posetiće mesta stradanja i zajedno sa udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vjećem (SNV) razgovaraće o zločinima tokom Oluje i tako iskazati poštovanje prema civilnim žrtvama koje su ubijene u nizu ratnih zločina.

Ideja je da se zajedno aktivisiti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju i saznaju više o sudski utvrđenim činjenicama o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i čitavom ratnom sukobu u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Predviđen je obilazak mesta u okolini Knina, pa će aktivisti obići Ervenik, Varivode i Gošić.

Memorijalni obilazak završiće se u nedelju kada će aktivisti i pedstavnici medija obići i zagrebački Muzej prekinutih veza, kao i spomen kompleks Jasenovac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG