Linkovi

Vlada Hrvatske: Jalova provokacija Vučića na Kosovu


Aleksndar Vučić, predsednik SRbije, tokom mitinga u severnom delu Kosovske Mitrovice, na Kosovu, 9. septembra 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je danas svoju dugo najavljivanu i dramatičnu posetu Kosovu, a komentari i reakcije na njegove izjave su brojni. Vučić je izjavio da je “Slobodan Milošević bio veliki vođa s najboljim namerama”, a pomenuo je u svom obraćanju i Knin, na šta su reagovali političari iz Hrvatske.

Sam Vučić je za izjavu o Miloševiću objasnio da je nepotpuna i da je mediji nisu preneli do kraja, a za izjavu o šahovnici u Kninu je rekao da i dalje nije jasno kako i zašto se našla u tematici koja se tiče Kosova, kada je dijalog sa Prištinom u toku i kada dve strane treba da postignu dogovor.

On je naveo “da su neki u regionu falsifikovali deo njegovog govora koji se odnosio na Slobodana Miloševića, jer nemaju kapacitet da se suoče sa odgovornom politikom, niti da vode takvu politiku".

Rekao sam, precizirao je, da je rekao da je Milošević imao najveću podršku, da je bio veliki lider, ali da su rezultati njegove politike bili veoma veoma loši.

Hrvatski Index je preneo da je Vučić u obraćanju narodu na Kosovu, između ostalog, rekao da se "danas u Kninu vijori hrvatska šahovnica koje tamo nikad nije bilo".

Reagovala je Vlada Hrvatske, ocenom da je reč o "jalovoj povokaciji" Vučića da se u Kninu vije 'šahovnica' koje onde nikada nije bilo, poručivši da te Vučićeve izjave ne mogu promeniti istorijske činjenice.

U saopštenju hrvatske vlade se naglašava kako je "istorijska činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima".

“Taj je režim pobednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila celu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin,” kaže se u saopštenju Banskih dvora koje prenose zagrebačkli mediji.

Uprkos nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobednica i danas je ona članica EU i NATO, naglašava Vlada Hrvatske.

“Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susednih naroda zasigurno je težak. Što pre se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoče i usvoje evropske vrednosti, tim pre će doći do istinskog pomirenjaa i dobrosusedskih odnosa", zaključuje se u saopštenju.

Reagovala je i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović porukom da se Hrvatska zastava vijorila u Kninu i pre njegovog govora i da će se vijoriti i ubuduće.

Deo hrvatske političke scene, uznemiren je zbog poruka koje je predsednik Srbije poslao iz Kosovske Mitrovice, posebno delovi u kojima je govorio o politici Slobodana Miloševića.

Hrvatska Socijalno liberalna stranka (HSLS) je tim povodom zatražila sastanak sa predstavnicima vladajuće koalicije jer, kako kažu, žele da čuju jasne stavove vlade, ali i predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke, koja je koalicioni partner u vlasti.

Sa druge strane, hrvatski ministar branitelja Tomo Medved misli da se Vučiću u Hrvatskoj pridaje previše pažnje. On smatra da bi Hrvatska trebalo da se više bavi svojim pitanjima, koja su važna za privredni rast i prosperitet.

“Moje mišljenje je da previše pažnje posvećujemo jednom predsedniku susedne zemlje,”rekao je Medved za regionalnu N1 TV u odgovoru na pitanje kako komentariše Vučićeve poruke iz Kosovske Mitrovice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG