Linkovi

AP: Hrvatska slavi "Oluju", Srbija je naziva nacističkom politikom


Hrvatska je u nedelju proslavila pobedu u vojnoj ofanzivi 1995, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uporedio operaciju sa politikom nacističke Nemačke.

Vučićevi komentari izazvali su tenziju između Srbije i Hrvatske, čije suprotstavljene verzije događaja ilustriju podele koje i dalje postoje posle rata koji je trajao od 1991. do 1995. godine. U ratu je ubijeno više od 10.000 ljudi i uništeni su brojni hrvatski gradovi pre nego što je Hrvatska u avgustu 1995. povratila kontrolu nad teritorijom koju su držali Srbi. U operaciji Oluja, 200.000 Srba je, u dugoj kolini automobila, traktora i zaprega, napustilo Hrvatsku.

Hrvatska je u nedelju proslavila ofanzivu kao besprekornu vojnu pobedu koja je okončala rat i zaokružilia hrvatsku teritorijalnu celovitost. Najviši zvaničnici, među kojima su bili predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, prisustvovali su centralnoj ceremoniji u Kninu. Među gostima su bili američki i izraelski vojni izaslanici a Knin su, u okviru ceremonije, nadleteli izraelski vojni avioni, saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Grabar-Kitarović je istakla da je Oluja postala "školski primer" uspešne vojne operacije i trenutak potpunog jedinstva hrvatskih vojnika i građana. Poručila je da je to bila "veličanstvena pobeda na jedinstvenom ratištu, te da je potpuni poraz agresor doživeo u daljim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas živimo."

Za to vreme, u Srbiji je u subotu održana komemoracija za stotine žrtava ubijenih tokom Oluje. Predsednik Vučić je optužio Hrvatsku da je namerno proterala Srbe iz zemlje zbog njihove etničke pripadnosti i povukao paralelu sa Anom Frank, žrtvom holokausta, navodeći da je ona progonjena iz istog razloga kao i hrvatski Srbi.

"Namera je bila ista. Hitler je želeo svet bez Jevreja, Hrvatska i njena politika želeli su Hrvatsku bez Srba", rekao je Vučić pred hiljadama učesnika komemoracije u Bačkoj Palanci.

Vučićeve snažne izjave naišle su na osudu u Hrvatskoj. Liberalni novinski portal Indeks je izjavu srpskog predsednika nazvao "skandaloznom" i postavio pitanje da li Vučiću treba zabraniti ulazak u Hrvatsku. Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević odgovorio je "nismo započeli rat, branili smo se i kasnije oslobodili Hrvatsku",

XS
SM
MD
LG