Linkovi

Srbija i Hrvatska prijateljski o procesuiranju optuženih za ratne zločine i spiskovima


Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović tokom sastanka sa njenim hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem, u Zagrebu, 13. februara 2019. (Foto: Sajt Ministarstva pravde Republike Srbije).
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović tokom sastanka sa njenim hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem, u Zagrebu, 13. februara 2019. (Foto: Sajt Ministarstva pravde Republike Srbije).

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović tokom posete Zagrebu saglasila se sa svojim hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem da obe države treba u potpunosti da ažuriraju spiskove optuženih i osudjenih za ratne zločine, kаko bi se otklonilа neusklаdjenost i nekompletnost rаzmenjenih podаtаkа.

Dogovoreno je da se intenzivira rad mešovite komisije za razmenu tih spiskova, koja ima zadatak da izradi sporazum o procesuiranju počinilaca ratnih zločina, kako bi se sporazum definisao do leta. Takođe, ministri su se dogovorili da se u rad te komisije uključe i predstavnici tužilaštava kako bi se intenzivirala neposredna saranja u cilju "sigurnosti građana obe države", kaže se u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.

Dvoje ministara pravde razgovarali su i mogućnosti izmene i dopune postojećih bilаterаlnih ugovorа kаko bi se ostvаrilа neposrednа sаrаdnjа prаvosudnih orgаnа rаdi ubrzаnjа postupаkа, ali i procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i ispunjavanja svih mera unutar Poglavlja 23.

Takođe, ministri su razgovarali i o zaštiti nacionalnih manjina o čemu su razmenjena mišljenja o pravnom okviru za zapošljavanje manjina u pravosudnim institucijama obe države. Obe strane su izložile svoja ustavna i zakonska rešenja za zastupljenost manjina u državnim institucijama i pravosuđu te praktične aspekte prava manjina na zapošljavanje u telima pravosuđa.

Naglašen je i značaj saradnje dve države i dva pravosuđa kroz razmenu međusobnih znanja i iskustava u procesu evrointegracija. Istaknut je doprinos hrvatskih stručnjaka u vidu podrške i stručne pomoći koja je do sada pružena Srbiji tokom EU pregovora, kao obostrana želja da se takva saradnja nastavi i dalje.

U saopštenju se navodi da je atmosfera sastanka bila prijateljska, a "stav je obe strane da postoji jasan napredak u pogledu rešavanja otvorenih pitanja, kao i otvorenost da se u neposrednom predstojećem periodu definiše precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu".

XS
SM
MD
LG