Linkovi

Tokio: Gruzijski dizač tegova oborio svetski rekord u superteškoj kategoriji


Lasha Talakhadze of Georgia competes in the men's +109kg weightlifting event, at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan, Aug. 4, 2021.
Lasha Talakhadze of Georgia competes in the men's +109kg weightlifting event, at the 2020 Summer Olympics in Tokyo, Japan, Aug. 4, 2021.

Gruzijski snagator Laša Talahadze ​oborio je sopstveni svetski rekord kako bi zadržao titulu u muškoj kategoriji u najvećoj težini na Olimpijskim igrama u Tokiju u sredu sa kombinovanim dizanjem od 488 kg.

Talahadze, koji je osvojio zlato na Igrama u Riju 2016. u istoj kategoriji, podigao je 223 kg na trzaj i 265 kg na izbačaj i tako oborio sopstvene svetske rekorde u dve kategorije.

"Osećam se prilično dobro - upravo sam osvojio drugu zlatnu olimpijsku medalju i naravno postavio sam još jedan svetski rekord", rekao je Talahadze. "Dugo smo se radovali Olimpijskim igrama i osvajanju ovog zlata".

Ukupno je podigao 47 kilograma više od Iranca Ali Davoudija, koji je uzeo srebro u muškoj kategoriji +109 kilograma. Bronzu je osvojio Sirijac Man Asad sa 424 kg.

Talahadze je dominirao podijumom od početka. On je bio poslednji dizač koji je započeo i trzanj u izbačaj i napravio je tri uzastopna pokušaja za svako dizanje.

U svom trećem pokušaju, Talahadze je prvobitno zatražio 221 kg, jedan kilogram više od svog svetskog rekorda. Mnoštvo je navijalo kada je povećao težinu na 223 kg - i uspeo da se podigne.

Odlučio je da podigne 265 kg u svom trećem pokušaju, jedan kilogram više od svog svetskog rekorda, bez oklevanja. Zvuk kamera i fotoaparata odjeknuo je arenom dok je pokušavao i ponovo uspeo.

Talahadze, koji postaje prvi gruzijski sportista koji je osvojio više zlatnih olimpijskih medalja u bilo kom sportu, ima za cilj da se takmiči na Igrama u Parizu 2024.

Ovaj sport se suočava sa rizikom uklanjanja sa Igara zbog stalnih problema sa dopingom. Talahadze je rekao da bi prekršioci trebali dobiti ono što zaslužuju, ali da bi sport trebao biti uključen u Igre u Parizu.

"Oni koji zaslužuju kaznu trebaju biti kažnjeni, a dizanje tegova treba ostati u programu", rekao je on.

XS
SM
MD
LG