Linkovi

Reditelj ceremonije otvaranja Olimpijskih igara otpušten zbog neprimerenih šala o Holokaustu


Kentaro Kobajaši, otpušteni režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (Foto: AP)
Kentaro Kobajaši, otpušteni režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (Foto: AP)

Kentaro Kobajaši, režiser ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju otpušten je dan uoči tog zvaničnog početka tog događaja.

Razlog za ovakvu odluku organizatora, kako javlja agencija Asošijeted pres (AP), bio je video snimak iz devedesetih godina prošlog veka na kom se Kobajaši vidi kako navodno zbija šale o Holokaustu.

Seiko Hašimoto, šef Organizacionog komiteta Igara rekao je da se na tom snimku, kako je ukazao, ismevaju bolne istorijske činjenice.

Kentaro Kobajaši, koji je nekada bio komičar, našao se na meti brojnih kritika, a reagovali su i predstavnici centra Simon Vizental.

Bilo koji čovek, ma koliko kreativan, nema pravo da ismeva žrtve nacističkog genocida“, rekao je Abraham Kuper iz Vizental centra - nevladine organizacije usredsređene na istraživanje i sećanje na žrtve Holokausta.

Kobajaši izdao saopštenje posle odluke organizatora Igara i naveo da žali zbog svojih postupaka.

"Ljudi ne bi trebalo da se osećaju neprijatno zbog zabave. Razumem da je moj glup izbor reči u tom trenutku bio pogrešan i žalim zbog toga“, istakao je Kobajaši.

Posle odluke o otpuštanju Kobajašija, za sada nije poznato ko će nadgledati ceremoniju otvaranja u petak.

Otkaz Kobajašiju poslednji je u nizu događaja koji su potresli organizaciju Igara u Tokiju.

Pre nekoliko dana je kompozitor dao otkaz, pošto su se pojavile informacije da je kao učenik maltretirao đake sa posebnim potrebama.

Olimpijske igre u Tokiju, čije održavanje je odloženo na godinu dana zbog pandemije koroanvirusa, počinju zvanično u petak – u trenutku kada se povećava i broj obolelih među sportistima i zvaničnicima.

Prema poslednjim informacijama 91 osoba akreditovana za Igre bila je pozitivna na testu kojim se utvrđuje prisustvo koronavirusa u organizmu.

XS
SM
MD
LG