Linkovi

Demokrate već pobeđuju na izborima - u prikupljenom novcu


Glasanje na izborima u SAD (arhiva)
Glasanje na izborima u SAD (arhiva)

Uoči održavanja kongresnih izbora u SAD za nekoliko nedeljea, demokrate su stekle prednost u prikupljanju sredstava za predizbornu kampanju. Analitičari ocenjuju da je protivljenje Trampu možda razlog rekordnog broja novčanih priloga za izbore, dok demokrate očekuju da prekinu republikansku dominaciju u Kongresu. Već ima nagoveštaja da će izbori u novembru biti najskuplji američki kongresni izbori u istoriji. Ali, neki se pitaju da li će sve veći novčani prilozi kampanji demokrata biti dovoljni da se republikancima oduzme većina u Kongresu.

U izbornoj trci za Kongres, demokrate su već dobitnici - kada je reč o novcu. Federalna izborna komisija saopštila je da su kandidati za Kongres prikupili rekordnih 2,3 milijarde dolara u predizbornom ciklusu. Prednost demokrata u novčanim prilozima? Više od 400 miliona dolara. Sara Brajner iz Centra za odgovornu politiku kaže da to nije dobro za republikanske kandidate.

“Činjenica da demokrate prikupljaju više novca nagoveštava da ćemo imati dobro finansirane protivkandidate koji će dobiti izbore.”

Republikanci su međutim, dobri ako ne i bolji od demokrata u prikupljanju novca od korporacija. Ali demokrate su ubedljivo bolje od republikanaca u pojedinačnim prilozima na internetu i predizbornim skupovima. Veći deo novca troši se na kupovinu vremena za skupe televizijske reklame, kojima kandidati i dalje najviše vole da privlače glasače. Martin Frost je bivši kongresmen i predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta.

“Kampanje su veoma skupe u našoj zemlji zbog cene televizije.”

Frost kaže da veliki priliv novca za demokratsku kampanju odražava talas entuzijazma među partijskim zvaničnicima i članstvom.

Ko će imati većinu u Kongresu - ključno pitanje na predstojećim izborima
Ko će imati većinu u Kongresu - ključno pitanje na predstojećim izborima

“Ima mnogo demokrata u Sjedinjenim Državama, od kojih mnogi poklanjaju male sume novca, koje ne vole Trampa i žele da upute poruku na ovim izborima.”

Sve veće demokratsko prikupljanje sredstava primorava republikance da ponovo razmotre svoju strategiju finansiranja kampanje. Oni povlače novac od slabih kandidata i premeštaju ga u mnogo izvesnije kampanje.

Majkl Stil, bivši predsedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta upozorava da novac, sam po sebi, nije garancija za pobedu.

“Većina ljudi diže veliku prašinu oko novca, a to je na neki način crni anđeo američke politike. Ali mogu da vam kažem da je mnogo kampanja u kojima je osoba sa najviše novca izgubila izbore, a ima i onih u kojima je pobedila.”

Demokratama je potrebno da osvoje 23 mesta kako bi preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu Kongresa. Analitičari smatraju da oni imaju dobre šanse za to ali da su njihovi izgledi za preuzimanje Senata donekle umanjeni.

XS
SM
MD
LG