Linkovi

Odnosi Grčke i Turske otoplili posle smrtonosnog zemljotresa


Meštani i zvaničnici tragaju za preživelima u srušenoj zgradi nakon što je snažan zemljojtres nastao u Egejskom moru u petak, a osetio se i u Grčkoj i Turskoj.

Spasilački timovi na obe strane Egejskog mora u subotu su pretraživali ruševine zgrada, iz kojih su izvukli najmanje 27 žrtava i stotine povređenih, posle snažnog zemljotresa koji je doveo do rušenja zgrada u turskom gradu Izmiru, i izazvao plimne talase kod bar dva grčka ostrva.

Najmanje 60 manjih, naknadnih potresa osetilo se na grčkim ostrvima Samos i Ikarija od kada je zemljotres jačine 7,0 stepeni pogodio taj region, saopštili su stručnjaci u Atini.

Spasioci i meštani nose ranjenu osobu koja je izvučena iz ruševina zgrade u Izmiru, 30. oktobra 2020.
Spasioci i meštani nose ranjenu osobu koja je izvučena iz ruševina zgrade u Izmiru, 30. oktobra 2020.

Samo nekoliko sati nakon što je i Grčku i Tursku pogodio zemljotres, grčki premijer Kirijakos Micotakis nazvao je telefonom turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da bi mu izjavio saučešće.

Bez obzir na naše nesuglasice, ovo je vreme kada naši narodi treba da budu jedan uz drugog", objavio je Micotakis na Tviteru.

Turski lider je odgovorio sličnim tvitom. "Da dva suseda pokažu solidarnost i podršku u teškom trenutku je dragocenije od mnogih stvari u životu", poručio je Erdogan.

Iako su i Grčka i Turska članice NATO-a, možda ne postoje dve susedne zemlje i saveznice čije odnose obeležava toliko konflikta i nepoverenja. Dve strane su poslednjih meseci umešane u napeti spor oko energetskih resursa u istočnom delu Mediterana, zbog čega su tokom leta došle skoor na ivicu rata.

Evropska unija i SAD mesecima sarađuju u nadi da će navesti obe strane da sednu za pregovarački sto - ali bez uspeha. Još nije jasno da li će odnosi Grčke i Turske dugotrajnije otopliti posle zemljotresa.

Za razliku od serije razornih zemljotresa koji su pogodili dve zemlje 1999, obe strane su izabrale da podršku izraze kroz diplomatske poruke. Grčka nije ponudila da pošalje spasilačke ekipe i zalihe turskom Izmiru i okolnim provincijama.

Ratni brodovi Grčke, Italije, Kipra i Francuske u zajedničkoj vojnoj vežbi održanoj 26-28 avgusta 2020.
Ratni brodovi Grčke, Italije, Kipra i Francuske u zajedničkoj vojnoj vežbi održanoj 26-28 avgusta 2020.

Atina i Ankara su tek nedavno obnovile direktnu vojnu komunikaciju ali se odustalo od diplomatskih razgovora planiranih za oktobar. Pa ipak, milioni Grka bili su prikovani za svoje TV ekrane, prateći kako se tragedija događa njihovim susedima, uporedo sa njihovom sopstvenom.

Dramatični snimci koje je prenosila turska televizija su prenošeni uporedo sa snimcima spasilačkih operacija sa Samosa, gde je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih srušio balkone jedne zgrade dok su se vraćali iz škole.

U Izmiru, automobili i kućni predmeti kao što su frižideri, stolovi i stolice viđeni su kako plutaju po glavnim ulicama - što je skoro identično prizorima iz lučkih gradova Samosa i Ikarije.

Sve žrtve osim dva grčka tinejdžera su iz Turske, a stručnjaci očekuju da će bilans žrtava porasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG