Linkovi

Ponovo zemljotres u Zagrebu, preminula povređena devojčica


Automobil uništen u zemljotresu u starom centru Zagreba, 22. marta 2020. (AP Photo/Darko Bandic)

Petnaestogodišnja devojčica, povređena u zemljotresu u Zagrebu u nedelju ujutro, preminula je uprkos svim naporima lekara, saopšteno je u ponedeljak u Zagrebu, prenose mediji.

"Nažalost, unatoč svim naporima djelatnika medicinske službe, teško ozlijeđena djevojčica u jučerašnjem potresu podlegla je ozljedama. U ime Klinike za dječje bolesti Zagreb želimo izraziti iskrenu sućut roditeljima i obitelji", kazao šef Klaićeve bolnice Goran Roić za hrvatski portal Index.

Nakon dva snažna i serije slabih potresa u nedelju ujutru, Zagreb se ponovo zatresao i u ponedeljak, sa magnitudom od 3,7 Rihtera i epicentrom na dva kilometar dubine.

Potres je, prenose mediji, trajao nekoliko sekundi.

Nakon serije potresa koji su pogodili Zagreb u tom gradu je do sada primljeno 5.500 prijava oštećenih objekata. Povređeno je 27 ljudi, od kojih je 18 teže, dok je 15-godišnjica devojčica I dalje u kritičnom stanju.​

Vlasti su izradile aplikaciju preko koje građani mogu da prijave pregled građevinskih objekata nakon zemljotresa i pozvale građane da to što pre učine, kako bi se što pre procenila šteta.

Podignuto je i šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana, u Cvjetnom naselju prenoćilo je 60 osoba, a deljeni su i obroci po Donjem gradu.

Istovremeno, građevinske firme raščišćavaju koridore, a komunalno-soabrćajno preduzeće označilo je zgrade u saradnji sa zagrebačkom policijom.

Mere zbog koronavirusa

I dok su građani Zagreba i dalje u strahu zbog naknadnih potresa, iako stručnjaci prognoziraju da ne bi trebalo da se ponovi i snažan potres poput onog u nedelju ujutro, dražava nastavlja da uvodi oštrije mere zbog epidemije koronavirusa.

Ministar unutrašnjih poslova i šef Štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je nove mere, među kojima je i zabrana napuštanja prebivališta i obustavljanje međugradskog saobraćaja, kako autobusima, tako i automobilima.

"Danas je poslednji dan kada se može odvijati međugradski saobraćaj i privatnim automobilima i na svaki drugi način”, rekao je Božinović.

On je pozvao sve koji su nakon potresa otišli iz Zagreba da se vrate i da će im to biti omoguće u narednih nekoliko dana.

Broj zaraženih kovidom 19 u Hrvatskoj porastao je na 306, sa 52 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG