Linkovi

MANS traži da se računi za januar umanje za iznos uvezene struje


Mreža za afirmaciju nevladinog sektora prikupila je preko 20 hiljada potpisa građana koji od Vlade traže da prilikom plaćanja struje imaju isti tretman kao Kombinat aluminijuma, što je, kako su saopštili, najveća podrška nekoj građanskoj inicijativi do sada.

MANS inicijativom od Vlade traži da građani, kao i mala privreda, plaćaju domaću, a ne uvoznu struju, da imaju prioritet u snabdijevanju i da ih niko ne zastrašuje restrikcijama. TaNVO traži i da se računi za januar umanje za iznos uvezene struje. Dejan Milovac, koordinator MANS-a:

‘’Najprije će se zahtijevati od Vlade Crne Gore da građane tretira kao i Kombinat aluminijuma, što znači- što je sadržano u zahtjevu koji smo uputili-da se kompletna potrošnja koju ostvaruje građanstvo, namiruje iz domaćih izvora, a ne da se za potrebe građana uvozi struja i da se kompletan teret uvoza struje prebaci na KAP’’.

Iako su građani, revoltirani astronomskim računima za struju, dali masovnu podršku inicijativi MANS-a, predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj i Elektroprivrede saopštili su im da je njihova računica pogrešna.

Srđan Kovačević, direktor Elektroprivrede Crne Gore, kaže:

‘’Ako bismo ispunili ovaj zahtjev, domaćinstva ne bi bila u povoljnijem, nego u značajno lošijem položaju’’

Branimir Gvozdenović, ministar za ekonomski razvoj:

‘’Ukoliko se predlog NVO MANS tretira kao stvarni i dobronamjerni napor inicijatora da pomogne građanima, onda se to ne smije raditi sa ovim nivoom nepoznavanja materije, zbog koga bi eventualno prihvatanje ugovora dovelo građiane u neuporedivo lošiji položaj od sadašnjeg’’.

Poruka koju su uputili nadležni je da su, zapravo, privilegovani građani, a ne, kako tvrdi MANS Kombinat aluminijuma, jer plaćaju struju jeftinije od troškova koje EPCG ima da im je dovede, dok KAP to plaća skuplje. Troškovi distribucije za KAP ne postoje, dok su za građane veliki troškovi prenosa i snabdijevanja.

U podtekstu čitavog problema, osim činjenice da građani nisu navikli da plaćaju struju po tržišnim cijenama, jeste ugovor koji Kombinatu aluminijuma, kao velikom potrošaču, omogućava struju pod privilegovanim uslovima. MANS je upitao Vladu zašto joj je Oleg Deripaska, vlasnik KAP-a, zvanično najbogatiji Rus, važniji od građana Crne Gore?

Branimir Gvozdenović, ministar za ekonomski razvoj, objašnjava:

‘’Zakon o energetici i drugi Zakoni u Crnoj Gori ne razlikuju subjekte u stranom od onih u domaćem vlasništvu-poznaju samo crnogorske potrošače, kakvi su i crnogorska domaćinstva i KAP. To se možda može promijeniti u korist domaćih korisnika, ali, kakvu tada šaljemo poruku u odnosu na onu da smo investiciono atraktivna destinacija i da u Crnu Goru treba ulagati’’?

Na problem sa strujom nadovezao se onaj o višemjesečnoj prodaji Termoelektrane u Pljevljima. Vlada je, uprkos brojnim ponudama, za prvorangiranog na tenderu odabrala EN plus grupu, koja je, gle čuda, vlasnik KAP-a. Sada on njih traže da pljevaljsku struju koriste za svoj Kombinat i tako rasterete Elektroprivredu. To bi značilo i raskid ugovora KAP i Elektroprivrede i sprječavanje apsurdne situacije po kojoj bi Elektroprivreda kupovala struju iz Pljevalja od EN plus grupe, a onda je, opet prodavala toj istoj firmi za Kombinat aluminijuma- i to pod povlašćenim uslovima! Branimir Gvozdenović, ministar za ekonomski razvoj:

‘’Siguran sam i znam da su svi poslovi, koji su sada predmet naše pažnje, a posebno Ugovor o privatizaciji KAP-a i dio koji se odnosi na električnu energiju, jako dobro urađeni, podržani od Vlade i uvijek ću ih argumentovano promovisati’.

Misteriju o štetnom ugovoru sa KAP-om riješiće najavljeno objelodanjivanje ugovora.

XS
SM
MD
LG