Linkovi

“Igl kapital grup" novi vlasnik KAP-a


Predstavnici crnogorske Vlade i državnih fondova potpisali su danas ugovor o kupoprodaji 65,43 odsto akcija države u najvećem crnogorskom preduzeću, Kombinatu aluminijuma Podgorica sa britanskom kompanijom Igl kapital grup i kiparskom Salamon enterprajzis.

Ugovor o prodaji akcija najvećeg crnogorskog preduzeća i izvoznika vrijedan je 48,5 miliona EUR, a na iznenađenje javnosti, nisu ga potpisali predstavnici ruskog giganta proizvođača aluminijuma, Rusala, iako se ta kompanija prijavila na tender. Kako je saopšteno nakon potpisivanja ugovora, kompanija čije se ime do danas nije pominjalo u privatizaciji KAP-a, Igl kapital grup, jedini je vlasnik Rusala i garant da će Rusalova firma podružnica Salamon ispuniti ugovorne obaveze. Igl i Rusal su, rekao je predstavnik britanske kompanije Vilijam Polard, u istoj grupaciji kompanija «čiji je vlasnik, ruski biznismen Oleg Deripaska».

Potpredsjednik Vlade Branimir Gvozdenović, koji je bio šef crnogorskog pregovaračkog tima, rekao je da je Crna Gora prodala «najkvalitetniji i najveći privredni subjekt», a dobila partnera koji je svjetski lider, spreman da investira, poštuje sve evropske standarde i nacionalno zakonodavstvo, kao i sve elemente iz Vladine Strategije privatizacije KAP-a.

Predstavnik ‘Rusala’ Jakov Ickov je rekao da je kupac već pet godina zainteresovan za KAP, a kao razloge kupovine naveo je geografski položaj Crne Gore, Rudnike boksita i, što je ocijenio najvažnijim, postojanje kvalifikovane radne snage. Kupovinu KAP-a on posmatra kao jačanje veza ruskog i crnogorskog naroda. Pregovori državnog tima i predstavnika jedinog zainteresovanog kupca trajali su skoro pola godine, a među najtežim pitanjima, kako je saopštavano iz Vlade, bili su garancije za investicije, ekološki program i određivanje cijene električne energije.

Zbog prodaje KAP-a prekinuta je i današnja redovna sjednica Skupštine Crne Gore. Naime, predstavnici opozicije tražili su da u parlament dođe premijer Milo Đukanović i objasni pod kojim uslovima je privatizovan KAP, odnosno kako je potpisan ugovor sa kompanijom koja nije učestvovala na tenderu.

XS
SM
MD
LG