Linkovi

Sastanak o budućem sudiji Vrhovnog suda


Predsednik Barak Obama sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom (levo), Mičom Mekonelom i Čakom Greslijem u Beloj kući, 1. mart 2016.
Predsednik Barak Obama sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom (levo), Mičom Mekonelom i Čakom Greslijem u Beloj kući, 1. mart 2016.

Posle kratkog sastanka predsednika SAD sa republikanskim senatorima dve strane se i dalje ne slažu u vezi sa pitanjem naslednika preminulog sudije Antonina Skalije...

Predsednik SAD Barak Obama održao je kratak sastanak sa ključnim republikanskim senatorima u Beloj kući, na temu popunjavanja upražnjenog mesta u Vrhovnim sudu, posle iznenadne smrti sudije Antonina Skalije, ali su dve strane i dalje čvrsto razmimoilaze u vezi sa tim pitanjem.

Obama je u ovalnoj kancelariji razgovarao sa liderom većine u Senatu Mičom Mekonelom, predsedavajućim senatskog odbora za pravosuđe Čakom Greslijem, baš kao i liderima svoje Demokratske stranke - potpredsednikom Džozefom Bajdenom, liderom demokratske manjine u Senatu Herijem Ridom i senatorom Patrikom Lejhijem.

Uobičajeno neslaganje dve stranke u vezi sa nominacijama za Vrhovni sud, u ovom slučaju je podignuto na još viši nivo, s obzirom da se očekuje da će novi sudija biti prevaga u ideološkom smislu, odnosno da će doneti prednost konzervativnim ili liberalnim shvatanjima.

Dodatni problem predstavlja činjenica da se radi o izbornoj godini, i dok predsednik Obama i demokrate insistiraju da je predsednikova ustavna obaveza da nominuje Skalijinog naslednika, mnogi republikanci protive se tome i zahtevaju da se nominacija ostavi sledećem predsedniku, koji će biti poznat posle novembarskih izbora.

S obzirom da imaju većinu u Senatu, koji treba da potvrdi Skalijnog naslednika, republikanci su poručili da uopšte neće ni razmatrati Obaminu nominaciju, niti se čak neformalno sastati sa nominovanim.

Posle današnjeg sastanka u ovalnoj kancelariji, demokratski senatori Rid i Lejhi opštužili su republikance da pokušavaju da politizuju najviši sud u zemlji.

Rid je rekao da je sastanak bio "vrlo kratak" i da je Obama jasno stavio do znanja republikancima da će uzeti u obzir svakog kandidata koga mu predlože. Lejhi je poručio da republikanska taktika neće imati uticaj na demokrate u Senatu i da oni neće dozvoliti da budu "uvučeni u njihovu igru opstrukcije", već da će nastaviti da rade svoj posao.

Republikanski senatori nisu davali izjave posle sastanka.

XS
SM
MD
LG