Linkovi

Politički potresi u Vašingtonu zbog smrti Skalije


Artists perform during the closing ceremony of the Gold Coast 2018 Commonwealth Games at the Carrara Stadium on the Gold Coast, Australia.
Artists perform during the closing ceremony of the Gold Coast 2018 Commonwealth Games at the Carrara Stadium on the Gold Coast, Australia.

Odlazak konzervativnog sudije američkog Vrhovnog suda preti da dovede do još većeg razdora među demokratama i republikancima u izbornoj godini...

Iznenadna smrt sudije američkog Vrhovnog suda Antonina Skalije izazvala je veliki politički i pravni potres ne samo u Vašingtonu, već i šire. Odlazak konzervativnog sudije će garantovano dovesti do konfrontacije Bele kuće i Senata, u kojem većinu imaju republikanci, povodom imenovanja njegovog naslednika, a mogao bi i da dovede u pitanje ideološku kontrolu najvišeg suda u zemlji, u ovoj, izboroj godini.

Antonina Skaliju je za sudiju Vrhovnog suda 1986. godine nominovao tadašnji predsednik Ronald Regan. Sudija Skalija je donosio neke veoma konzervativne odluke, koje su uticale na američko pravosuđe, ali i često dovodile do podeljenog mišljenja u javnosti.

“Skoro 30 godina, sudija Antonin “Nino” Skalija je bio izuzetno impozantna ličnost u svojstvu sudije Vrhovnog suda. Bez sumnje će biti zapamćen kao jedan od najdoslednijih sudija i mislilaca američkog Vrhovnog suda”.

Ubrzo posle izraza saučešća, predsednik Barak Obama je najavio nameru da Senatu predloži kandidata na upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu.

“Planiram da ispunim svoju ustavnu dužnost i u dogledno vreme imenujem naslednika”.

Senatski republikanci, od kojih se dvojica – Marko Rubio i Ted Kruz - bore za predsedničku nominaciju svoje stranke, kažu da nijedan kandidat neće biti potvrđen, dok novi predsednik Sjedinjenih država, sledeće godine, ne položi zakletvu.

“Nećemo ništa preduzimati pre izbora. Smatram da je to ispravna odluka”, rekao je Rubio za TV mrežu ABC, dok je Kruz dodao:

“U proteklih 80 godina nije se dogodilo da Senat potvrdi nominaciju u poslednjoj godini predsedničkog mandata, a Obami je ovo poslednja godina. Sledeći izbori bi trebao da budu referendum o Vrhovnom sudu. Narod treba da odluči. Ako demokrate žele svog kandidata onda moraju da pobede na izborima”.

Demokrate u Senatu ne misle tako, među njima i nezavisni senator iz Vermonta, ali pretendent na predsedničku nominaciju Demokratske stranke Berni Sanders.

“Ustav je vrlo jasan. Dužnost predsednika Sjedinjenih Država je da nominuje sudije Vrhovnog suda, a na Senatu je da ih potvrdi. Ja smatram da bi predsednik Obama trebalo da objavi nominaciju novog sudije i nadam se da će to uraditi što pre”.

Prema američkom Ustavu, predsednik predlaže kandidate za sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji imaju doživotni mandat. Naslednik Skalije bi mogao da pomeri ideološku ravnotežu u vezi sa brojnim polarizujućim pitanjima od prava na abortus i kontrole nošenja oružja do kontrole moći korporacija.

Ukoliko republikanski pretendenti na predsednički položaj, koji su i članovi Senata, ispune svoja obećanja, novembarski predsednički izbori neće samo odlučiti o tome ko će naredne četiri godine boraviti u Beloj kući, već i o budućem odnosu snaga u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Ddržava.

XS
SM
MD
LG