Linkovi

Skalijin kovčeg izložen u Vrhovnom sudu


Kovčeg sa telom sudije Antonina Skalije stigao je u Vrhovni sud, gotovo nedelju dana pošto je sudija iznenada preminuo u jednom lovačkom odmaralištu u Teksasu.

Bivši službenici koji su radili za Skaliju stajali su na stepenicama suda kada je pogrebna povorka stigla do zgrade. Skalijin kovčeg prenet je uz stepenice Vrhovnog suda i položen na istorijsko postolje iz 1865. na kojem je bilo položeno telo ubijenog predsednika Abrahama Linkolna.

Osmoro sudija Vrhovnog suda stajalo je uz Skalijin odar tokom privatne komemoracije održane za članove osoblja suda. Skalijin kovčeg biće izložen u velikom holu Vrhvnog suda a očekuje se da će hiljade gradjana danas u mimohodu odati poštu dugogodišnjem sudiji najvišeg suda u zemlji.

Predsednik Obama i prva dama Mišel odaće mu poštu tokom popodneva, ali neće prisustvovati sahrani koja je zakazana za subotu. Belu kuću će zastupati potpredsednik Džo Bajden.

Antonin Skalija bio je uvreženi republikanac, koga je za sudiju Vrhovnog suda imenovao predsednik Ronald Regan 1986. Portparol Bele kuće objavio je da je predsednik Obama započeo proces izbora Skalijinog naslednika. Medjutim, vodja republikanske većine Mič Mekonel, koji je odgovoran za zakazivanje rasprava u Senatu, preti da neće održati pretrese potvrde Obaminog budućeg kandidata. Mekonel želi da Skalijinog naslednika izabere sledeći predsednik SAD, koji stupa na dužnost u januaru 2017.

Potpredsednik Džo Bajden nagovestio je da Obamina strategija nije da predloži nekog izrazito liberalnog sudiju, već će nastojati da izabere kandidata koji već služi u nekom od viših sudova i ima jednoglasnu podršku republikanaca kako bi mogao da se postigne konsenzus.

XS
SM
MD
LG