Linkovi

Sukob oko izbora novog sudije Vrhovnog suda


Predsednik Obama razmatra kandidate za novog sudiju Vrhovnog suda
Predsednik Obama razmatra kandidate za novog sudiju Vrhovnog suda

Ove nedelje u Vašingtonu je u fokusu sukob oko upražnjenog položaja na Vrhovnom sudu, jer Senat ponovo počinje zasedanje nakon jednonedeljne pauze dok Bela kuća nastavlja da razmatra potencijalne kandidate.

Stranački zastoj oko sudije koji bi zamenio Antonina Skaliju uveličan je i intenziviran, jer je u pitanju izborna godina.

Amerika je odala poslednju poštu sudiji Vrhovnog suda Antoninu Skaliji dok stranački sukob ne jenjava. Lider većine u Senatu i predsednik senatskog odbora za pravosudje napisali su otvoreno pismo u kojem iznose argument da bi naredni predsednik, a ne Barak Obama trebalo da izabere zamenu za Skaliju na Vrhovnom sudu.

Bela kuća se sa time ne slaže:

“Predsednik ima ustavnu dužnost da nominuje naslednika kad god postoji upražnjeni položaj na Vrhovnom sudu, a Senat ima svečanu ustavnu dužnost da toj osobi omogući fer pretres i pravovremeno glasanje sa da ili ne.”, kaže Džoš Ernest, portparol Bele kuće.

Republikanci inisitraju da, mada će Obama možda nominovati kandidata, Senat može da odloži svoj pristanak i time odloži popunjavanje položaja do posle predsedničkih izbora u novembru. Manji broj republikanskih senatora je rekao da bi taj dom Kongresa trebalo da razmotri svakog kandidata kojeg bi Obama predložio. Medjutim, većina posmatrača sumnja da bi postojala dovoljna dvostranačka podrška da se nominacija iznese na glasanje u punom sastavu Senata.

Interesne grupe već emituju reklamne spotove na američkim talasima.

“Vrhovni sud ima upražnjeno mesto i vaš glas u novembru je vaš jedini glas.”, navodi se u jednom oglasu dok se u drugom kaže.

“Vi birate narednog predsednika. Naredni predsednik bira narednog sudiju Vrhovnog suda. “

“Ustav ne funkcioniše tako.”, navodi Hilari Klinton, demokratski predsednički pretendent.

Taj sukob je postao centralno pitanje u izbornoj kampanji.

“Republikanci kažu da će odbaciti svakog sudiju kojeg nominuje predsednik Obama, bez obzira kakve su mu kvalifikacije. Pa dragi moji prijatelji, podsetimo Republikance: Barak Obama je predsednik Sjedinjenih Država.”, kaže demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton, dok republikanski predsednički pretendent Ted Kruz navodi:

“Ovi izbori će biti referendum o Vrhovnom sudu, I reći ću vam ovo: Ne mogu da dočekam da održim debatu sa Hilari Klinton ili Bernijem Sandersom ili bilo kojim drugim socijalistom kojeg demokrate nominuju.”

Bela kuća bi mogla da predloži kandidata za Vrhovni sud u roku od nekoliko dana ili nedelja.

XS
SM
MD
LG