Linkovi

Obama: Ovako funkcioniše demokratija


Obama na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, pred odlazak na poslednju turneju u okviru svog osmogodišnjeg mandata
Obama na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, pred odlazak na poslednju turneju u okviru svog osmogodišnjeg mandata

Američki predsednik Barak Obama kaže da dobre izjave ne čine uvek dobru politiku i dodaje da će novoizabrani predsednik Donald Tramp otkriti da će ga to što je Beloj kući "prilično brzo razmrdati".

Obama je u ponedeljak održao prvu konferenciju za novinare u Beloj kući od iznenađujuće Trampove pobede nad Hilari Klinton na prošlonedeljnim predsedničkim izborima.

Predsednik Obama već je imao susret u Beloj kući sa Trampom i rekao da veruje novoizabrani predsednik nije posvećen ideologiji koliko ljudi misle i da će biti pragmatičan lider sve dok bude okružen dobrim ljudima.

Obama je naglasio da ostavlja zemlju u boljem stanje nego što je bila kada je on preuzeo položaj 2009, kada je ekonomija bila na ivici depresije i kada je - kako se izrazio - "trebalo ugasiti mnoštvo požara". Rekao je da će Tramp imati "vremena i prostora za promišljene odluke", a da mu ozloglašeni Trampov temperament neće uvek dobro poslužiti.

Predsednik Obama istakao je da svi oni koji se protive Trampu moraju da prepoznaju da je to način na koji demokratija funkcioniše. Pozvao ih je da prepuste Trampu da donosi sam svoje odluke, a da će američki narod presuditi da li mu se sviđa ono što vidi.

Obama je međutim rekao da je izbor Trampa - kada je odziv birača biosvega oko 55 odsto, a on dopbio manje glasova birača, iako je pobedio u elektorskim glasovima - predstavlja podsetnik da su izbori važni i da se svaki glas računa. Obama se glasno zapitao koliko puta će zemlja morati da nauči tu lekciju.

XS
SM
MD
LG