Linkovi

Tramp ublažava retoriku, nastavljaju se protesti


Protest protiv Donalda Trampa u Njujorku
Protest protiv Donalda Trampa u Njujorku

Od kako je pobedio na američkim predsedničkim izborima, republikanac Donald Tramp je ublažio svoju retoriku, što nameće pitanja da li će ispuniti obećanja koja je davao tokom svojih kampanja. On je takođe hvalio svoju suparnicu iz demokratske stranke Hilari Klinton i njenog supruga kao i predsednika Baraka Obamu. Novoizabrani predsednik je odgovorio na neka od tih pitanja u nedelju u intervvjuu za televizijsku mrežu CBS.

Neočekivana pobeda Donalda Trampa izazvala je proteste u većim američkim gradovima , a planirani su i protesti u januaru u vreme inauguracije.

"Ja mislim da ovakvi protesti mogu poslati poruku drugim saveznim državama u kojima je narod nezadovoljan izborom novog predsednika, a i van Sjedinjenih Država da Amerikanci ne podržavaju njegove rasističke i seksističke stavove", navela je učesnica protesta iz Los Anđelesa Ketlin Danlivi.

Tramp je požurio da naglasi da su mu bivši politički suparnici ponudili podršku. U intervjuu za program 60 minuta, televizijske kuće CBS on je okarakterisao Klintonove kao “talentovanu porodicu”, koju će imati u vidu ako mu bude potreban savet. On je potvrdio nameru da podigne zid duž granice sa Meksikom, ali je i priznao da će na nekim mestima to biti samo ograda.

"Međutim na nekim mestima moraće da se digne zid. Ja sam u tome veoma dobar. To se zove izgradnja."

Republikanci u Kongresu su jasno rekli da neće na silu deportovati 11 miliona nedokumentovanih imigranata, što je Tramp obećao da će uraditi. U intevjuu za emisiju 60 minuta on je insistirao da će neki od njih biti deportovani.

"Deportovaćemo one koji su krivično gonjeni, pripadnike kriminalnih grupa i narko dilere. Takvih ima puno, možda dva, možda tri miliona i mi ćemo ih ili proterati iz zemlje ili strpati u zatvor. Ako su ovde ilegalno biće proterani. Kada osiguramo našu granicu i pošto se sve normalizuje tada ćemo donositi odluke o sudbini ostailih imigranata koji su ilegalno u zemlji, među kojima ima sjajnih ljudi."

Bivši predsednički pretendent senator Berni Sanders je rekao da demokrate moraju da izgrade svoju bazu i bore se za ono što smatraju da je ispravno.

"Nema opravdanog razloga za to što su kod nas lekovi najskuplji na svetu, nema opravdanog razloga za to što mi kao najveća zemlja na svetu ne možemo svim Amerikancima da garantujemo zdravstvenu zaštitu."

Tramp je rekao da će poništiti zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je potpisao predsednik Obama, ali da će ga istovremeno zameniti drugim, koji sadrži neke elemente pređašnjeg zakona poznatog kao Obamaker.

XS
SM
MD
LG