Linkovi

Obamina poslednja turneja: Tramp jedna od tema


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kuć
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kuć

Donald Tramp će biti jedna od glavnih tema razgovora tokom poslednje planirane inostrane turneje Baraka Obame na položaju predsednika.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds rekao je da Obamina turneja, tokom koje će posetiti Grčku, Nemačku i Peru, predstavlja znak solidarnosti sa najbližim američkimm saveznicima, te da je reč o načinu da se iskaže podržka snažnoj, integrisanoj i ujedinjenoj Evropi.

Obama će u sredu u Grčkoj održati govor o daljem rešavanju ekonomskih problema u toj zemlji i drugim delovima sveta, uz istovremeno promovisanje inkluzivnog rasta i borbe protiv nejednakosti. Takođe će se sastati sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel će razgovarati dan kasnije u Berlinu. Rouds je naglasio važnost tog odnosa i ocenio da je “Merkel bila najbliži Obamin partner tokom njegovog celokupnog mandata”.

Lideri Britanije, Francuske, Italije i Španije takođe će učestovati na sastancima u Berlinu u petak, na kojima će se razgovarati o tekućoj borbi protiv Islamske države, migraciji, situaciji u Ukrajini i prošlonedeljnim američkim izborima.

Tramp je više puta kritikovao međunarodne sporazume postignute tokom Obaminog mandata, uključujući nuklearni dogovor sa Iranom, Pariski klimatski sporazum koji je stupio na snagu prošlog meseca, te Transpacifičko partnerstvo koje još nije usvojeno u Kongresu.

XS
SM
MD
LG