Linkovi

Susret Obame i Trampa u Beloj kući


Predsednik Barak Obama i novoizabrani predsednik Donalod Tramp

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razgovarao je u Beloj kući sa aktuelnim predsednikom Barakom Obamom koji je naložio vladinim agencijama da Trampu olakšaju tranziciju do stupanja na položaj 20. januara.

Predsednik Barak Obama je posle prvog susreta sa svojim naslednikom, rekao da želi da pomogne da Trampova tranzicija protekne bez problema.

"Kao što sam rekao sinoć, moj glavni prioritet naredna dva meseca je da olakšam tranziciju da bi osigurao uspeh našeg novoizabranog predsednika.”

Tramp je naveo da je očekivao da sastanak traje nekoliko minuta, ali da je bio mnogo duži, te da je naučio neke stvari.

"Sastanak je trajao gotovo sat i po i što se mene tiče, mogao je da traje još duže. Zaista smo razgovarali o velikom broju različitih situacija, od koji su neke divne, a neke teške. Radujem se budućoj saradnji sa predsednikom, što obuhvata i savete."

Prvi sastanak Trama i Obame bio je veoma srdačan posle žestoke kampanje u kojoj je aktuelni predsednik isticao da Tramp nije kvalifikovan da ga zameni, dok je biznismen poručivao da je Obama najgori predsednik u američkoj istoriji.

Tramp je danas poručio da ima veliko poštovanje za svog prethodnika, dok je portparol Bele kuće Džoš Ernest kasnije rekao da je susret budućeg i odlazećeg predsednika SAD možda bio manje neugodan nego što se očekivalo. U Beloj kući su danas razgovarale i prva dama SAD Mišel Obama i Trampova supruga Melanija.

"Mirna predaja vlasti je kamen temeljac naše demokratije", saopštila je Bela kuća uoči sastanka Trampa i Obame u Ovalnoj kancelariji. Aktuelna administracija navela je da je dugo pre iznenađujuće Trampove pobede na izborima, Obama poručio zvaničnicima da je "glatka tranzicija između administracija glavni prioritet" njegove poslednje godine na položaju predsednika.

Takođe je saopšteno da će Obamini saradnici da osiguraju da Tramp i budući zvaničnici njegove administracije budu od prvog dana spremni da štite američku nacionalnu bezbjednost. Obaveštajni i odbrambeni zvaničnici počeli su da brifuju novoizabranog predsednika o pretnjama s kojima se zemlja suočava na bezbednosnom planu, te vojnim operacijama u inostranstvu

Tramp se u Vašingtonu takođe sastao sa Predsedavajućim Predstavničkog doma Polom Rajanom i liderim republikanske većine u Senatu Mičom Mekonelom, s kojima je razgovarao o svojim legislativnim planovima.

Očekuje se da će jedan od prioriteta biti da se zameni Obamin Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je pomogao 20 miliona ljudi da dobiju zdravstveno osiguranje.

XS
SM
MD
LG