Linkovi

Obama: Mnogi u Beloj kući tokom pandemije ne znaju šta rade


Bivši predsednik SAD Barak Obama 2019.

Bivši predsednik SAD Barak Obama ponovo je kritikovao to kako Bela kuća upravlja aktuelnom krizom zbog koronavirusa i ocenio da mnogi u administraciji "ne znaju šta rade".

Obama je govorio na godišnjici diplomiranja studenata crnačkog univerziteta HBCU putem video linka.

"Više od svega, ova pandemija je konačno pokazala da mnogi nadležni u administraciji ne znaju šta rade, a da se neki od njih i ne prave da su uopšte nadležni".

Ovo je drugi put da bivši američki predsednik, koji inače nije aktivno učestvovao u političkom životu otkad je sišao s funkcije, kritikuje aktuelnu administraciju.

Prošle subote je u obraćanju srednjoškolcima govorio o "takozvanim odraslim osobama, sa fensi poslovima i titulama koje rade ono što je poželjno i lako - zbog čega je situacija i toliko loša".

Obama nije imenovao Donalda Trampa imenom ni u jednom obraćanju studentima i srednjoškolcima, ali je pre mesec dana ocenio da je odgovor Trampove administracije na pandemiju "apsolutna katastrofa".

Sve ovo ukazuje da Obama želi aktivinije da se uključi u kampanju za naredne izbore na kojima je podržao demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, koji je svojevremeno bio potpredsednik u njegovoj administraciji.

Osim o pandemiji, bivši predsednik govorio je i o ubistvu Afroamerikanca Ahmada Arberija, koji je ubijen u februaru ove godine u Džordžiji dok je džogirao.

"Budimo iskreni: situacije kakva je ova pandemija još više razoltkrivaju nejednakosti i teret sa kojim se nose crnačke zajednice u Americi. Vidimo da pandemija neravnomerno pogađa naše društvo, kao što vidimo i da jedan Afroamerikanac ode da džogira i neki ljudi misle da mogu da za zaustave i ispituju, a onda ga ubiju zato što neće da odgovara na njihova pitanja. Nepravda nije nova stvar. Novo je to što ova generacija smatra da status kvo ne može da opstane i želi da popravi situaciju. Vi ćete biti ti koji ćete svet učiniti boljim", rekao je Obama studentima HBCU.

Obama je apelovao na studente da se ne plaše uprkos aktuelnim izazovima.

"Ostavite iza sebe stare načine razmišljanja i stvari koje nas dele - seksizam, rasne predrasude i statuse, pohlepu - i usmerite svet na drugi put", rekao je bivši predsednik SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG