Linkovi

O Vučiću 2.698 tekstova na naslovnima stranama dnevnih listova


Predstavljanje medijskog Medijametra, u Medijacentru u Beogradu, 22. aprila 2019.
Predstavljanje medijskog Medijametra, u Medijacentru u Beogradu, 22. aprila 2019.

Najviše tekstova na naslovnim stranama vodećih sedam dnevnih listova u 2018. godini napisano je o Aleksandru Vučiću - ukupno 2.698 tekstova, od čega je 95 pozitivnih, 72 negativnih, dok su ostali bili vrednosno neutralni.

Na predstavljanju najnovijeg broja Medijametra u ponedeljak u Medijacentru, jedna od autorki analize Danica Laban istakla je da je po broju pojavljivanja na naslovnicama Ivica Dačić na drugom mestu, a zatim slede Ana Brnabić, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović. U slučaju opozicije, situacija je drugačija:

"Što se tiče opozicije, u poslednjem kvartalu 2018. godine najzastupljeniji je Dragan Đilas sa 162 teksta. O njemu je napisano 56, ili nešto više od 34,5 odsto negativno konotiranih tekstova. O Vuku Jeremiću je napisano 99 tekstova - nešto više od 40 odsto negativnih, i o Bošku Obradoviću 71 tekst, a nešto više od 35 odsto je negativnih", istakla je Laban.

Analiza nedeljnika u Srbiji otkriva drugačiju medijsku sliku - kako je rekao analitičar Dejan Vuk Stanković ni jedan od nedeljnika nije afirmativan prema sadašnjoj vlasti. Kako je objasnio Stanković "Pečat" ima specifično mesto u odnosu na ostale nedeljnike jer je kritičan prema evropskim integracijama i kapitalizmu:

"Nedeljnici su gotovo u potpunosti kritički orijentisani - barem oni koji imaju visoku reputaciju i značajan tiraž. Ti nedeljnici su, na neki način, kritički nastrojeni prema vlasti, s tim što treba razlikovati stepen te kritike. Imate nedeljnike koji su radikalno kritički prema vlastima, kao što je to slučaj sa Vremenom i NIN-om, i imate nešto umerenije kritičare vlasti, kao što su Novi magazin ili Nedeljnik", rekao je Stanković.

Vuk Stanković je ukazao i da se u dnevnim novinama "Informer" iz dana u dan prikazuje negativna slika opozicije u Srbiji i da se u tom smislu čitaoci stalno podsećaju na vreme do 2012. i "mršave rezultate tranzicije".

Takođe, on u analizi navodi da u štampanim medijima u Srbiji nije prisutna cenzura i da postoji pluralizam tema, barem kada se govori o nedeljnicima.

XS
SM
MD
LG