Linkovi

Vučić centralna figura informativnih emisija


U Beogradu su predstavljena dva istraživanja u medijima, koja pokazuju da Aleksandar Vučić sa jedne strane glavna figura informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom, a da je sa druge strane u nedeljnicima slika Vučića dominantno negativna.

Prateći mesec dana centralne informativne emisije šest televizija: RTS, Pink, B92, Prva, N1 i Hepi, Biro za društvena istraživanja je danas izašao sa analizom po kojoj je Aleksandar Vučić centralna figura informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom, a da u njima skoro da nema vesti o radu i stavovima političkih stranaka o najvažnijim pitanjima.

Kako je na današnjem predstavljanju istraživanja rekao istraživač Birodija Zoran Gavrilović, TV Pink je u funkciji predsednika Vučića i u informativnim emisijama te televizije on dobija trećinu ukupnog vremena. Na RTS-u Vučić je u informativnim emisijama imao 9,5 odsto vremena, na B92 pet odsto, na Prvoj 9,9 odsto, a na N1 četiri i na TV Hepi 5,1 odsto, dodao je Gavrilović.

"Centralna figura koja dominira svim informativnim emisijama je Aleksandar Vučić. Kad kažemo Aleksandar Vučić, on se pojavljuje u tri uloge - jedna je predsednik Srbije, druga je vrhovni komandant, i treća uloga je predsednik stranke", objašnjava Gavrilović.

Kako je istakao Gavrilović, za politički život u Srbiji je loše što u informativnim emisijama skoro da nema političkih stranaka. Izostanak propitivanja stranaka o najvažnijim pitanjima u Srbiji škodi višestranačju, smatra Gavrilović uz upozorenje da to može da dovede do izgradnje autoritarnog sistema.

Istraživač Birodija Dražen Pavlica je rekao da su mediji su u letnjoj šemi zbog štrajka u Fijatu i Goši dosta izveštavali o položaju radnika, ali nisu iskoristili priliku da istraže kako žive radnici, već su se zadržali na izveštavanju o štrajku.

"Dolazi do depolitizacije javnog polja Srbije, što je dalekosežniji i pogubniji proces nego što je departizacija kao takva. Depolitizacija kao takva dugoročno razara ono što je srž svakog društva, a to je javnost", kaže Pavlica.

A danas je predstavljen i kvartalni Medijametar štampanih medija za period od aprila do juna, i rezultati pokazuju da su nedeljnici u Srbiji dominantno kritički orijentisani prema vlasti, kao i da je u njima slika predsednika Srbije Aleksandra Vučića dominantno negativna.

U štampanim medijima je najviše pozitivnih tekstova napisano o Rusiji - devetostruko više nego o Evropskoj uniji, a od pojedinačnih aktera, o Vučiću je bilo 843 tekstova, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću 258, a premijerki Ani Brnabić 189 tekstova.

XS
SM
MD
LG