Linkovi

Medijametar: Nedeljnici negativno o vlasti; NUNS i NDNV: Medijametar instrumentalizuje


Predstavljanje Kvartalnog medijamentra (foto: Medija centar Beograd)
Predstavljanje Kvartalnog medijamentra (foto: Medija centar Beograd)

Nedeljnici u Srbiji kritički su nastrojeni prema vlasti, a slika vlasti u njima sveobuhvatno je negativna i personalizovana na glavnog aktera - predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rezultati su istraživanja Kvartalni medijametar Instituta za javnu politiku. Nezavisna udruženja novinara tvrde da ova istraživanja daju iskrivljenu sliku medijske stvarnosti i da su deo kampanje vlasti.

Analiza u periodu april-jun pokazalo je da su od pet posmatrnih nedeljnika, Vreme i NIN "radikalno" kritički nastrojeni prema vlastima, da su Novi magazin i Nedeljnik umereni u kritici, dok Pečat zauzima posebno mesto.

Prema rečima autora analize, Dejana Vuka Stankovića, Aleksandar Vučić je u nedeljnicima "precizno, detaljno i sveobuhvatno kritikovan". Ti magazini Vučića prikazuju kao autoritarnog nedemokratskog lidera, čoveka koji ne uvažava medijske slobode i prava građana, koji predvodi korumpiranu vlast, kaže Stanković i dodaje da ti mediji kritikuju i reformu pravosuđa, kao i politiku prema Kosovu.

"Ako bi gledali sve te radikalne novine, zaključili bi da živite u najgorem od svih mogućih svetova", rekao je Stanković i nastavio tvrdnjom da, prema istraživanju koje je sproveo, opozicija u nedeljnicima uživa "značajan popust" i da je "kritička oštrica prema njoj značajno otupela".

Osim nedeljnika, analizirane su i naslovne strane sedam dnevnih listova – Politike, Večernjih novosti, Blica, Danasa, Kurira, Aloa i Informera, odnosno 2.009 tekstova s naslovnica, ili 57,74 odsto ukupnog broja tekstova objavljenih na naslovnim stranama.

Danica Laban, koja je radila metodologiju izveštaja, rekla je da je po strukturi izveštaja 76,11 odsto nebalansirano, što znači da je čitav tekst zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta, a u tome, sa 99 odsto prednjači Informer.

Najzastupljeniji akter na naslovnim stranicama dnevnih novina bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o kome se izveštavalo pretežno neutralno, u 93.79 odsto slučajeva.

Vučić se kao protagonista tekstova na naslovnicama pojavljuje 564 puta, premijerka Ane Brnabić je prisutna u 165 tekstova, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u 134 napisa.

Istraživanje je pokazalo da je u drugom kvartalu zabeležen značajan pad broja pojavljivanja opozicionih aktera – 844, a u prvom je bio 1.781, što je rezultat kampanje za izbore u Beogradu.

Najzastupljeniji predstavnik opozicije na naslovnim stranama bio je Vojislav Šešelj sa 98 pojavljivanja, a slede Dragan Đilas – 92 teksta i Vuk Jeremić – 76.

Najviše negativnih tekstova napisano je o Jeremiću – 20, potom Đilasu – 13, Šešelju i Saši Jankoviću – po 11.

Neimenovani izvori dobili su čak 391 tekst na naslovnicama novina, a procentualno ih je najviše u Informeru – 36,46 odsto.

NUNS i NDNV: Medijametar je neverodostojna cinična instrumentalizacija

Sa druge strane, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da je Kvartalni medijametar politički instrumentalizovan, neverodostojan, ciničan i da je deo kampanje vlasti da se domaćoj i stranoj javnosti prikaže lažna slika medijske stvarnosti u Srbiji.

Tm istraživanjima, koje "sprovodi Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića, bliskog saradnika Aleksandra Vučića", žele se relativizovati ozbiljne domaće i međunarodne analize i istraživanja koja ukazuju na dramatičan pritisak na medijske slobode u Srbiji, ugroženost medijskog pluralizma i kontinuirano kršenje profesionalnih i etičkih novinarskih standarda od strane medija bliskih vlasti.

"Time se želi napraviti i protivteža opravdanim zahtevima novinarskih i medijskih organizacija, predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti, kao i međunarodnih organizacija i instuticija da vlast u Srbiji prestane da nedvosmisleno i neprikriveno ugrožava medijske slobode, kao i rad medija i novinara“, navode u saopštenju.

NUNS i NDNV upozoravaju da vlast u Srbiji u medijskoj sferi sprovodi politiku “spaljenje zemlje”, a da su mediji koji imaju profesionalni, kritički otklon od vlasti diskriminisani, potpuno marginalizovani i izloženi svakovrsnim pritiscima, dok vlast bogato i bahato, novcima građana, nagrađuje svoje medije.

XS
SM
MD
LG