Linkovi

Vučić najzastupljeniji političar na naslovnim stranama


Arhiva - Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić na mitingu u Novom Sadu, 18. marta 2017.

Najveći broj tekstova na naslovnicama u trećem kvartalu ove godine ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić - ukupno 691, slede premijerka Ana Brnabić - 228 i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - 161, prenose srpski mediji.

Ovo su rezultati analize naslovnih strana štampanih medija u Srbiji, odnosno najnoviji "Kvartalni medijametar", na uzoraku od 1.991 tekstova sa naslovnica dnevnih novina.

I u ovom broju Kvartalnog medijametra obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer, dok su u diskurzivnoj analizi obuhvaćeni i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Kad je reč o opozicionim liderima, od jula do septemrba najviše su bili zastupljeni Saša Janković - 175 tekstova i Vuk Jeremić - 95.

Najveći broj negativnih tekstova u štampanim medijima u periodu od jula do septembra napisan je o Aleksandru Vučiću - 56, skoro koliko o Saši Jankoviću - 39 i Vuku Jeremiću - 20 zajedno.

"Treći kvartal 2017. obeležili su nastavak negativne kampanje ''Kurira'' protiv Aleksandra Vučića i njemu naklonjenih medija. Čak 44,86 odsto svih naslovnica ''Kurira'' bilo je posvećeno Vučiću," pokazuju rezultati istraživanja.

Kada je reč o političkim partijama, zabeležen je trostuko veći procenat negativnih tekstova o vladajućim strankama - 40 tekstova, odnosno 11,27 odsto od ukupnog broja tekstova, u poređenju sa opozicionim strankama - 22 teksta, odnosno 4,37 procenata.

Najviše negativnih tekstova napisano je o SNS-u, njih 35, a što se tiče opozicije o DS - 10.

Od stranih političara, najviše tekstova na naslovnicama ima američki predsednik Donald Tramp - 122, dok je na drugom mestu predsednik Rusije Vladimir Putin - 91.

Prema analizi, o Rusiji nije objavljen nijedan negativan tekst u celom kvartalu, dok je o EU 22,58 procenata tekstova u negativnom vrednosnom kontekstu.

Kad je reč o nedeljnicima, oni su, prema analizi, dominantno kritični prema vlasti, s izuzetkom nedeljnika "Pečat", koji je kritičan samo prema evropskoj politici vlasti.

"Nedeljnici su aktivni učesnici političkog života u Srbiji i učestvuju u direktnoj promociji stavova opozicionih stranaka, imaju čvrstu uređivačku politiku, teme i akteri se konstantno predstavljaju na isti način i u istom vrednosnom kontekstu," zaključak je analize.

Dodaje se da je, suprotno moralnim i profesionalnim standardima, većina tekstova nebalasirana, odnosno da je tekst zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta.

Prema rezultatima balans je prisutan u samo 17,63 odsto svih tekstova iz uzorka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG