Linkovi

Medijametar: O Vučiću dva puta više negativnih nego pozitivnih tekstova


Učesnici konferencije Medijametra
Učesnici konferencije Medijametra

Istraživanje "Kvardalni barometar, analiza štapanih medija u Srbiji" poakazlo je, prema rečima autora, da je na naslovnim stranama štampanih medija u poslednjem kvartalu 2017. bilo dva puta više negativnih nego pozitivnih tekstva o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, što je nastavak trenda da broj kritičkih tekstova nadmašuje broj pohvalnih.

Vučić je bio tema najvećeg broja tekstova na naslovnim stranama i tokom cele godine, a o njemu je napisano i najviše negativnih tekstova, pokazuju nalazi istraživanja.

Prema podacima koje je iznela Danica Laban, medijska analitičarka i metodološkinja istraživanja, obrađena su 8.652 teksta na naslovnicama tokom cele 2017. godine, 3.042 naslovnica je bilo o Vučiću, 843 o šefu srpske diplomtije Ivici Dačiću, a treća po zastupljenosti na naslovnicama je premijerka Ana Brnabić sa 653 teksta.

Od opozicionih lidera, najzastupljeniji su tokom prošle godine bili predsednički kandidati Saša Janković, predsednik Pokreta Slobodni građani, sa 875 tekstova na naslovnim stranama i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, sa 641 tekstom.

Tekstovi u kojima se spominju Janković i Jeremić su negativni u 17 odsto slučajeva.

Tri četvrtine svih tekstova napisano u formi izveštaja, od čega je najmanje neutralnih izveštaja bilo u listu Informer, a najviše u listu Danas.

"Vest je kao forma apsolutno najmanje zastupljena na naslovnicama, ona zauzima oko 1,2 odsto naslovnica. Politički život i ubistvo pevačice Jelene Marjanović su dve ubedljivo najzastupljenije teme, dok se regionalna tematika nalazi na trećem mestu. Nastavljen je trend negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima u kojima se javnost podseća na sukobe i nerešena pitanja, pa je 57,55 odsto svih tekstova o regionu bilo negativno konotirano", istakla je Laban.

Prošle godine je najzastupljenija tema u srpskoj štampi bila politika, kojoj je bilo posvećeno 38,24 odsto svih tekstova na naslovnicama, a od oktobra do decembra prošle godine zabeležen je i veliki broj tekstova o medijima na naslovnim stranama, najviše negativnih napisano je o televiziji Pink i dnevnom listu Informer.

Od pojedinačnih tema, u poslednja četiri meseca prošle godine, najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji - 45,21 odsto, a najzastupljeniji strani akter je, kao i u prethodnim "merenjima" Vladimir Putin, sa 167 tekstova.

Laban navodi da je u srpskoj štampi većina tekstova nebalasirana, sa stavom jednog ili više sagovornika sa istog stanovišta, dok je balans prisutan u 18,92 odsto tekstova u prošloj godini.

"Nema nijednog medija koji na naslovnicama ima više od 30 odsto balansiranih tekstova", naglasila je Laban.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da su tokom prošle godine nedeljnici kritički pisali o vlasti, kao i da su "radikalno kritični" bili NIN i Vreme, dok su Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat bili "umereno kritični". Prema njegovim rečima, medijska sloboda u Srbiji postoji.

"Medijski pejzaž je pluralan i polarizovan, sloboda izražavanja postoji. Postoji podela na provladine i kritičke medije, a kritika ''onih drugih'' se vrši tako da onih koji kritikuju uopšte nema ili tako što se oni na neki način stigmatizuju", kazao je Stanković.

Dodaje, da su naslovne strane nedeljnika najvećim delom sugestivne tekstualno-vizuelne optužbe ili opozicioni plakati, a odlika svih nedeljnika je "sadržinska i retorička isključivost".

"Vlast se personifikuje i vezuje za Aleksandra Vučića, a dominantna karakteristika kritičkog diskursa je negativna opsesija predsednikom Srbije", naveo je Stanković.

Velimir Ćurguz Kazimir, urednik Medijametra, rekao je njegova organizacija nastavlja da radi istom metodologijom, i pored oštrih kritika i napada, verujući da su "podaci neophodni mnogima da bi videli kakvo je okruženje i gde rade".

Predstavljeni su i zbirni rezultati za celu 2017. godinu na osnovu obrađenih 8.652 teksta, a u analizu naslovnih strana uključeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

XS
SM
MD
LG