Linkovi

Malerov izveštaj o vezama Trampa i Rusije biće objavljen u četvrtak


Specijalni tužilac Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp
Specijalni tužilac Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o saradnji Donalda Trampa i Rusije i potencijalnoj opstrukciji pravde od strane predsednika, trebalo bi da bude objavljen u četvrtak. Na uvid javnosti biće stavljeni samo oni delovi izveštaja koji nisu označeni kao poverljivi. Predsednik SAD Donald Tramp je ponovio da je "u potpunosti oslobođen sumnje da je prekršio zakon uoči izbora 2016".

Tramp je na Tviteru napisao da su Robert Maler i sekretar za pravosuđe VIlijem Bar koji je napravio sažetak Malerovog izveštaja, već ustanovili da "nije bilo saradnje, niti opstrukcije pravde", te da su zakon prekršilli Hilari Klinton, Demoktatski nacionalni komitet i "korumpirani policajci". Tramp je zatražio i da se "istraže oni koji su vodili istragu".

Vašington očekuje da izveštaj Roberta Malera od 400 strana, koji je rezultat istrage u trajanju od 22 meseca, bude objavljen u četvrtak. Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar je prethodno izveštaj sveo na 4 stranice svog sažetka u kome je konstatovao da nije bilo saradnje Trampa i Rusije, kao i da predsednik nije opstruisao pravdu - iako je Maler u izveštaju napisao da ga "ne može u potpunosti osloboditi sumnje za to".

Ipak, deo javnosti insistira na tome da ceo izveštaj bude objavljen, a ne da se zaključci izvlače iz sižea sekretara za pravosuđe, koga je Tramp imenovao na položaj.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila je za Foks Njuz da "veruje da izveštaj nije loš po predsednika".

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa Džerold Nedler rekao je za CNN da Bar treba da objavi ceo izveštaj i da odboru treba da dostavi i materijal iz istrage.

"Nije u redu da Kongresu i odborima uskratite uvid u pojedine delove Malerovog izveštaja", rekao je Nedler.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe u donjem domu Džerold Nedler
Predsedavajući Odbora za pravosuđe u donjem domu Džerold Nedler

Nedler smatra da odluka Vilijema Bara da ne podigne optužnicu protiv Trampa zbog opstrukcije pravde ne sme proći bez revizije.

"Bar smatra da po zakonu aktuelni predsednik ne može da opstruiše pravdu, što je teorija sa kojom se većina ne slaže", kaže Nedler.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar ranije je najavio da će objaviti Malerov izveštaj u što većem mogućem obimu, ali da neće biti moguće objaviti zapise sa svedočenja pred Velikom porotom, kao i poverljive izvore obaveštajnih službi.


XS
SM
MD
LG