Linkovi

Demokrate traže Malerov izveštaj i Trampove poreske prijave


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Demokrate i republikanci u Kongresu ponovo su zatražili od Sekretarijata za pravosuđe da objavi kompletan izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera o istrazi ruskog miješanja u američke izbore. Posle izvještaja u američkim medijima da pojedini članovi Malerovog tima nisu bili zadovoljni zaključcima o istrazi, koje u javnosti iznio sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, demokrate sada zahtijevaju i da se objave sažeci koje su eventualno pripremili saradnici specijalnog tužioca. U međuvremenu, iz Predstavničkog doma upućen je i zahtjev Poreskoj službi da Kongresu preda poreske prijave predsjednika Donalda Trampa.

Demokrate u Kongresu i zvanično su zatražile uvid u poreske prijave predsjednika Donalda Trampa. Odbor za finansije Predstavničkog doma zahtijeva da Poreska služba dostavi kopije prijava podnesenih poslednjih šest godina. I o tom pitanju će na kraju vjerovatno odlučivati sudovi.

"U toku je revizija mojih poreskih prijava, ali je zakon 100 odsto na mojoj strani”, poručio je Tramp.

"Pokažite nam poreske prijave. Nećemo odustati samo zato što ste prvi put to odbili da uradite”, saopštila je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti kritikuje potez demokrata.

"Šta će pronaći u poreskih prijavama, a što Maler i 40 agenata nisu našli, posle 2500 obavezujućih poziva ili 500 svjedoka? Tu nema ničega, zbog čega želite da zemlja i dalje prolazi kroz ovo?

Malerova istraga, u međuvremenu je ponovo u centru pažnje pojedinih američkih medija. Dnevnici Njujork tajms i Vašington post tvrde da pojedini članovi tima specijalnog tužioca dovode u pitanje način na koji je sekretar za pravosuđe Vilijam Bar sažeo Malerov izvještaj koji je, kako navode, nepovoljniji po Trampa nego što je to predstavljeno.

“Vidjećemo kako je sekretar za pravosuđe Bar na elegantan, ali otvoreno podmukao način formulisao poruku posle izveštaja”, rekao je demokratski senator Ričard Blumental.

Predsjednik Tramp tvitovao je da demokrate i dalje pokušavaju da održe u životu “lov na vještice”. Savjetovao ih je da se fokusiraju na zakone ili da istraže, kako se izrazio, početke apsurdne prevare o dosluhu.

XS
SM
MD
LG