Linkovi

Tramp još nije čitao Malerov izveštaj


Robert Maler (L) i Donald Tramp (D)

Vašington - Američki predsednik Donald Tramp objavio je da nije čitao izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera koji je istraživao navodne veze predizborne kampanje aktuelnog predsednika i Rusije. Trampovi kritičari iz redova demokrata traže da taj dokument bude objavljen u celosti.

“Nisam čitao Malerov izveštaj – iako imam potpuno pravo na to”, napisao je Tramp na društvenoj mreži Tviter. “Važni su zaključci – a najznačajniji je – nije bilo dosluha”, napisao je američki predsednik.

Američki državni sekretar za pravosuđe Vilijem Bar izjavio je da sredinom aprila, ako ne i ranije, namerava da objavi sažetak izveštaja, koji u originalu ima 400 stranica, o istrazi o navodnom ruskom mešanju u proces predsedničkih izbora 2016.

U petak 22. marta Maler je okončao svoju istragu koja je trajala dvadeset dva meseca. Dva dana kasnije Bar je sažetak od četiri strane poslao Kongresu – tvrdeći da se u tim dokumentima nalaze glavni zaključci.

Bar je rekao da istraga nije utvrdila da su članovi Trampove kampanje bili u dosluhu sa ruskom stranom, ali ni Trampa nije oslobodila navoda o ometanju pravde.

Sam Bar je rekao da je zaključio da nije postojalo dovoljno dokaza da je Tramp počinio krivično delo opstrukcije pravde. Državni sekretar pravde nije izašao u susret demokratama u Predstavničkom domu da im dostavi kompletan izveštaj do 2. aprila.

U pismu Kongresu je prošle nedelje naveo da, u skladu sa zakonom, mora da uredi materijal koiji će biti predstavljen Velikoj poroti. Slične stavove izneo je i o, kako je naveo, informacijama koje bi mogle otkriti izvore i metode američkih obaveštajnih agencija.

Demokrate su uzvratile da će se obratiti sudu ukoliko Bar ne postupi po njihovom zahtevima.

Podsetimo ruske vlasti su više puta negirale uplitanje u predsedničke izbore održane 2016. u SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG