Linkovi

NVO apeluju na Vučića da otkaže miting 26. maja


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu u Pančevu 18. maja 2023. (Instagram)

BEOGRAD - Nekoliko organizacija civilnog društva u Srbiji apelovalo je na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otkaže miting zakazan za 26. maj u Beogradu, koji je on najavio kao "najveći skup u istoriji Srbije", a u delu javnosti se smatra kontramitingom - jer je najavljen nakon protesta građana i dela opozicije zbog dva masovna ubistva u Beogradu i selima oko Mladenovca.

Nevladine organizacije u otvorenom pismu predsedniku Srbije naglašavaju da je njegova Ustavom propisana nadležnost da "izražava jedinstvo Republike Srbije".

"Svesni opasnosti u koju vodi podgrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koje se suočava s posledicama nasilja, u vidu koji do sada našoj zemlji nije bio poznat, apelujemo na Vas da postupite odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkažete masovno okupljanje najavljeno za 26. maj", navodi se u otvorenom pismu NVO.

Apel su potpisali Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, organizacija Katalist Balkans, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija i RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu).

"U situaciji u kojoj se nalazimo najmanje je potrebno produbljivanje podela među građanima. Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života, i to uglavnom dece i mladih ljudi, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje u „pokazivanju mišića“ i prebrajanju pristalica", poručuje se u apelu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da miting 26. maja u Beogradu "nije skup mržnje, protesta i ljutnje", te da je skup za "obične, dobre ljude Srbije i za one kojin žele da podrže one koji su izgubili svoje najbliže". Srpska napredna stranka je nedavno tom mitingu dala slogan "Srbija nade", a provladini mediji svakodnevno odbrojavaju do njegovog održavanja.

Vučić je 9. maja, kada je prvi put najavio da će biti održan skup, kazao da je reč o skupu "za odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti, dan uoči velikih važnih odluka za Srbiju". U istom obraćanju, predsednik Srbije je kazao da predstavnici opozicije politizuju tragedije i žele da se dokopaju vlasti.

Deo opozicije i desetine hiljada građana održali su tri protesta protiv nasilja u Beogradu, i vlasti uputili nekoliko zahteva.

Beograd: Treći protest protiv nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Organizacije civilnog drutšva u otvorenom pismu konstatuju da se "na ulice izlio opravdani gnev građana" i da je njihov protest "vapaj" i izraz prirodne potrebe za okupljanjem i zajedništvom u prevazilaženju bola.

"Država mora da čuje i ozbiljno da shvati poruke i zahteve građana koji protestuju. Država mora da ponudi odgovore. Odgovor na masovno okupljanje građana protiv nasilja ne može da bude još masovnije okupljanje nekih drugih građana koji žele da poruče šta – da nisu protiv nasilja? Ili, da ne smatraju da država i njene institucije treba da preuzmu bilo kakvu odgovornost za nemile događaje? Prosto da budu na suprotnoj strani i u većem broju kao da se time može bilo šta rešiti? Kao da je potrebno da se podelimo u rovove?", navodi se u apelu NVO.

Organizacije civilnog društva ističu da "nije trenutak da se pokazuje ko je jači", te da bi odluka predsednika Srbije da otkaže skup bila "dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog".

"Bila bi znak da se daje šansa dijalogu i pluralnosti interesa umesto polarizaciji i svođenju društva na „nas i njih", zaključuje se u apelu u kojem se predsednik Srbije podseća da kao nosilac najveće moći ima i najveću odgovornost.

Vučić posetio porodice ubijenih u masakru kod Mladenovca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je porodice žrtava masakra u selima Dubona i Malo Orašje, objavljeno je na Instagram nalogu Srpske napredne stranke.

U masakru koji je počinio 21-godišnji U.B. 5. maja ubijeno je osam osoba, a ranjeno 14.

"Predsednik Srbije obišao je porodice žrtava u Mladenovcu i Smederevu i razgovarao sa roditeljima i porodicama žrtava. U Duboni je posetio poorodice Panić i Todorović, a u Orašju je razgovarao sa porodicama Stevanović, Milić, Milovanović i Mitrović", navodi SNS.

Predsednik Srbije je, na ranije konstatacije da nije javno odao poštu žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", odgovorio da je bio u crkvi da zapali sveću, ali to nije radio pred kamerama, niti je objavljivao na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG