Linkovi

Novi Zeland odlaže izbore zbog rasta broja obolelih od koronavirusa


Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern
Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern

Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern odložila je parlamentarne izbore za mesec dana zbog rasta broja obolelih od koronavirusa u najvećem gradu, Oklendu, gde je registrovano 49 obolelih.

Izbori je trebalo da se održe 19. septembra, ali su pomereni za 17. oktobar.

Opozicija je tražila da se izbori odlože pošto je u Oklendu skočio broj obolelih, što je dovelo do ponovnog uvođenja restriktivnih mera i obustavljanja kampanje.

Pre toga, na Novom Zelandu čak 102 dana nije zabeležen nijedan novi slučaj prenošenja zaraze u zemlji, pa su se ljudi uglavnom vratili normalnom životu - odlasku u restorane, utakmice, otvorene su i škole. Jedini registrovani slučajevi zaraze bili su oni koji su se u Novi Zeland vraćali iz inostranstva.

Nadležni veruju da su svi slučajevi u Oklendu povezani i da je reč o lokalizovanom žarištu.

Premijerka Jasinda Ardern je, pre donošenja odluke o odlaganju izbora, sazvala lidere svih partija u parlament, kako bi diskutovali o tome.

"Konačno, želim da izbori budu održani po pravilima i da svi birači imaju priliku da se informišu o strankama i kandidatima", rekla je Ardern i istakla da izbori neće ponovo biti odlagani, bez obzira na situaciju sa koronavirusom.

Istraživanja javnog menjnja pokazuju da bi Laburistička partija aktuelne premijerke mogla da osvoji drugi mandat.

XS
SM
MD
LG