Linkovi

Novi protest podrške Katniću: Odbrana sa slobode ili odgovornost za tragični ishod


Opozicioni protest u Podgorici u znak podrške uhapšenom Milivoju Katniću (Foto: Jovo Radulović/VOA)
Opozicioni protest u Podgorici u znak podrške uhapšenom Milivoju Katniću (Foto: Jovo Radulović/VOA)

Više stotina pristalica opozicije protestovalo je u četvrtak zahtijevajući odbranu sa slobode za bivšeg Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, uhapšenog sredinom aprila pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj skidanjem zabrane ulaska kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u Crnu Goru, koji u istražnom zatvoru štrajkuje glađu o žeđu. Crnogorski ministar pravde rekao je da je slučaj ispolitizovan i da je Katnić odbio da se liječi u bolnici.

Uzvikujući “izdaja” i “ubice”, okupljeni su zatražili da se Katniću omogući da se brani sa slobode, obzirom da njegovo narušeno zdravstveno stanje.

“(Milivoje) Katnić već 26 dana štrajkuje glađu, a odbija uzimati i vodu. S obzirom na njegovo stanje, može se svaki čas očekivati da će njegova agonija završiti tragičnim ishodom”, rekla je građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić, navodeći da se bivši glavni tužilac odlučio na štrajk glađu “jer su motivi njegovog hapšenja politički i jer je u režimskih medijima unaprijed osuđen”.

Pristalice crnogorske opozicije protestovale u znak podrške Katniću
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Pajović Musić je rekla da je Katnić “svoj štrajk je radikalizovao jer mu je glavni tužilac, u maniru staljinističkih tužilaca, nametnuo branioca koji je blizak sa akterima državnog udara”.

Ona smatra da bi Milivoje Katnić “u svakoj demokratskoj državi bio osoba sa najvećim počastima, jer je uhapsio desetine kriminalaca i spriječio krvavi građanski rat”, aludirajući na slučaj “državni udar” u kome je Katnić bio glavni tužilac.

“Ogoljen je čin bezobzirne osvete koji ugrožava građanski poredak i mir u Crnoj Gori”, rekla je i dodala da, ako se ne zaustave progoni, Crna Gora će potonuti u bezakonje.

Novinar Šeki Radončić rekao je da protest građana pokazuje da “baklja crnogorske slobode neće biti ugašena ni u ovim vremenima”.

“U slučaju njegove smrti, otvara se prostor za ispisivanje odgovornosti onih koji su tome doprinijeli. Pitanje je sata ili dana kada će (Katnić) otići na bolji svijet”, rekao je Radončić, ističući da “tužioci krše njegova elementarna prava na fer postupak”.

On je naveo da “brutalna hajka na Katnića počela 2016, kada je spriječio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori”.

“…Kada je planirano krvoproliće u režiji Vladimira Putina. Dolaskom proruske vlasti u Crnoj Gori, on je medijski satanizovan, pa smijenjen i penzionisan, a nakoga uhapšen kao član kriminalne organizacije”, rekao je Radončić.

Dodao je da će pozvati Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da izda uputstvo Glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i dozvoli da se Katniću dozvoli odbrana sa slobode, ili će “u suprotnom, kao i tužilac Miloš Šoškić, snositi odgovornost za sve što će se Katniću dogoditi”.

Ministar pravde Andrej Milović ocijenio je da se slučaj Katnić “bespotrebno politizuje”, te da je on odbio bolničko liječenje i tako preuzeo odgovornost za posljedice štrajka gladju i žedju u istražnom zatvoru.

Milović je rekao da se prema bivšem Glavnom specijalnom tužiocu “preduzimaju sve potrebne mjere kao prema svim drugima pritvorenicima”, te da nije prvi put da neko štrajkuje glađu i žeđu u Upravi za izvršrnjem krivičnih sankcija”

Odbio je da bude smješten u KCCG (Klinčko bolnički centar Crne Gore). On ima pravo da štrajkuje glađu i sve dok je u svijesti nemamo pravo da ga smjestimo u bolnicu. Mi smo htjeli da mu omogućimo da bude smješten u aparmant KCCG, ali je on to odbio pred svjedocima, što je i potpisao”, rekao je Milović i dodao da, što god da se desi Katniću, dešava mu se samo na njegovu ruku”.

Bivšem glavnom specijalnom tužiocu, uhapšenom sredinom aprila, određen je pritvor do 30 dana, a nakon toga stupio je u štrajk glađu, da bi od prošle nedjelje odbio da uzima i vodu.

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac od 2015. do 2022, a slučaj koji je obilježio njegovu karijeru je pokušaj državnog udara iz 2016, kada je Specijalno tužilaštvo dvojicu tadašnjih lidera opozicije, uključujući i sadašnjeg predsjednika Skupštine Andriju Mandića, optužilo za pokušaj državnog udara u korist Rusije.

Optuživan je za selektivnu pravdu u korist tadašnjeg vrha države i DPS-a, a protiv političkih protivnika, što je on negirao.

XS
SM
MD
LG