Linkovi

Novi komandant KFOR-a Mikele Risi preuzeo dužnost


Ceremonija primopredaje dužnosti starog i novog komandanta KFOR-a, 19. novembar 2019.

KFOR je važna i trajna misija rekao je u utorak u Prištini komandant savezničkih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo na ceremoniji primopredaje dužnosti starog i novog komandanta KFOR-a. Primopredaji je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači koji je poručio da zajednički uspesi Kosova i KFOR-a čine ovu misiju manje potrebnom Kosovu.

Odlazeći komandant KFOR-a general - major Lorenco D’Adario rekao je da je doprinos KFOR-a proteklih 20 veoma veliki, ne samo kad je mir i stabilnost na Kosovu i regionu u pitanju, nego i kad je stvaranje političkog prostora za traženje stabilnog rešenja.

„Kosovo je svedok razvoja slobodnih, demokratskih institucija i živo je društvo koje ima sve više koristi od ulaganja Međunarodne zajednice i mogućnosti koje naš divni kontinent nudi svojim ljudima“, rekao je Lorenco D Adario.

Novi komandant KFOR-a Mikele Risi rekao je da će biti posvećen profesionalnom izvršavanju svojih dužnosti.

Ujedinjeni u posvećenosti“ za „trajnu stabilnost“, kako na Kosovu tako i u regionu. Ovo su naši slogani, u to verujemo i zato smo ovde i to je moje obećanje vama“, rekao je major general Mikele Risi.

Ceremoniji primopredaje dužnosti komandanata KFOR-a prisustvovao je i komandant savezničkih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo.

„Ovo je važna i trajna misija koju je Severnoatlantski savet odobrio pre nešto više od dve decenije, u junu 1999. Naša misija se vodi okvirom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se odobrava međunarodno bezbednosno prisustvo sa odgovornostima koje uključuju odvraćanje, delimitarizaciju, uspostavljanje bezbednosnog okruženja i osiguravanje javnog reda i bezbednosti“, rekao je Admiral Džejms Fogo.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je i nakon dvadeset godina KFOR i dalje jedna od organizacija koja uživa najveće poverenje građana.

Ovo veliko poverenje nikako nije slučajno, ali je stvoreno zahvaljujući profesionalnom, nepristrasnom i uspešnom radu koji su vojnici KFOR-a uložili tokom godina. Naši zajednički uspesi zapravo KFOR čine sve manje potrebnim. Konstantno smanjenje KFOR-ovih trupa na Kosovu je najbolji pokazatelj uspeha koji su postigli vojnici u rukovodioci KFOR-a”, rekao je Tači.

Novi komandant KFOR-a Mikele Risi je 24. komadant misije NATO-a na Kosovu. Italijanski je oficir sa činom general-major.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG