Linkovi

Nove restrikcije širom sveta zbog rasta broja zaraženih


Policijski dron u Kataloniji upozorava ljude da poštuju bezbednosne mere, 14. jul 2020 (Foto: MIGUEL RIOPA / AF)
Policijski dron u Kataloniji upozorava ljude da poštuju bezbednosne mere, 14. jul 2020 (Foto: MIGUEL RIOPA / AF)

Zemlje širom sveta ponovo uvode restriktivne mere ili sprovode nove zdravstvene kontrole na granicama da bi suzbile ponovno širenje koronavirusa pre nego što zaraza dodatno izmakne kontroli, prenosi agencija Asošijeted pres.

Počev od srede, od svih putnika koji ulaze u Grčku na granici sa Bugarskom zahteva se da imaju potvrdu o negativnom testu na koronavirus, koja je izdata prethodna 72 sata i prevedena na engleski jezik. Nova pravila, usvojena nakon rasta broja slučajeva povezanih sa dolaskom turista, odmah su dovela do pada broja putnika.

Stanovnici drugog najvećeg grada u Australiji, Melburna, upozoreni su u sredu da poštuju postojeće mere ili će u suprotnom biti suočeni sa oštrijim restrikcijama. U Melburnu i okolnim područjima uvedene su nove, šestonedeljne restriktivne mere, da bi se suzbilo novo žarište koronavirusa.

“Vreme za upozorenja i za popuštanje ljudima je završeno. Nalazimo se u veoma ozbiljnoj i smrtonosnoj situaciji", rekao je premijer države Viktorija Danijel Endrjuz.

U svetu je od koronavirusa zaraženo više od 13 miliona ljudi, dok je gotovo 580 hiljada preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Procenjuje se da je broj obolelih mnogo veći od potvrđenog zbog niza razloga, među kojima je i ograničeno testiranje.

Restrikcije su ponovo u sredu stupile na snagu u Hong Kongu, gde su javna okupljanja ograničena na četvoro ljudi, restoranima je posle 6 uveče dozvoljena samo isporuka hrane, a na nedelju dana su zatvorene teretane, barovi i drugi biznisi. U javnom prevozu je prvi put obavezno nošenje maski, uz kazne za one koji prekrše novo pravilo.

Posle naglog rasta novozaraženih, počev od prošlog meseca, Izrael je prošle nedelje ponovo uveo mere za subijanje Kovida 19, zatvorio velike koncertne dvorane, barove i klubove. U područjima sa visokom stopom zaraženih uvedene su restrikcije, što je dovelo do protesta.

Zvaničnici upozoravaju da će morati ponovo da zatvore celu zemlju, ako se ne smanji broj obolelih narednih dana.

“Ne vidim koja su nam druga sredstva na raspolaganju osim restrikcija. Osim ako se ne dogodi čudo", rekao je izraelski ministar zdravlja Juli Edelstin za izraelske medije.

U Južnoafričkoj Republici, najrazvijenijoj afričkoj zemlji, već su vidljivi znaci preopterećenosti pandemijom - što je veoma loš signal za ostatak kontinenta.

Ove nedelje je uvedena zabrana na prodaju alkohola i policijski čas tokom večeri da bi se smanjio broj pacijenata u hitnoj pomoći dok bolnice pokušavaju da prime veliki broj obolelih od koronavirusa.

U Španiji, vlasti u Kataloniji pokušavaju da suzbiju nova žarišta koronavirusa, a zdravstveni eksperti upozoravaju da je potrebno bolje i veće praćenje kontakata sa zaraženiima.

Od utorka u ponoć, 160 hiljada stanovnika grada Ljeida i okolnih područja može da napusti domove samo uz adekvatno opravdanje. Ta oblast je blokirana, a ispred svih opština su policijski kontrolni punktovi. Barovi i restorani su samo otvoreni za preuzimanje ili isporuku hrane.

U Japanu, guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je u sredu da je širenje zaraze eskaliralo do alarmantnog nivoa i zastražila od stanovnika i biznisa da poštuju preventivne mere.

Belorusija je u međuvremenu najavila otvaranje granice sa Rusijom i obnavljanje saobraćaja između dve zemlje "narednih dana".

Putnici koji dolaze u Rusiju od srede moraju da na granici daju potvrdu o rezultatima testa na koronavirus ili da se testiraju u roku od tri dana od dolaska u zemlju. Te mere zamenile su obavezni dvonedeljni karantine za one koji dolaze u Rusiju.

XS
SM
MD
LG