Linkovi

NFL klub iz Vašingtona menja ime i logo


ARHIVA - Kacige sa znakom Vašington Redskinsa (Foto: AP/Nick Wass)

NFL tim iz Vašingtona više neće imati nadimak Redskins, koji je nosio skoro 90 godina - od 1933. Uprava kluba saopštila je da će povući ime Redskins i logo na kojem se nalazi profil američkog Indijanca, posle pritiska nekih od najvećih sponzora. Nije saopšteno koje će biti novo ime tima, ali uprava planira da ono bude utvrđeno pre početka nove sezone u septembru.

"Danas, objavljujemo da ćemo povući ime Redskins i logo, pošto smo okončali temeljnu analizu imena", navodi se u saopštenju kluba, koji je 3. jula najavio da će sprovesti pomenutu analizu, ali tada nije naveo koliko će taj proces trajati. Takođe, u saopštenju nije naveden razlog za promenu imena.

Vlasnik Den Snajder, koji je kupio klub 1999. godine, prethodno je rekao da nikad neće promeniti ime tima, ali je promenio stav, kada je korporacija Fedeks, koja ima prava na ime stadiona na kojem tim igra, u predgrađu Vašingtona Lendoveru, u Merilendu, apelovala na klub da promeni ime i čak zapretila da će raskinuti ugovor prema kojem bi trebalo da isplati još 45 miliona dolara.

Ubrzo posle Fedeksa, slično su reagovali i ostali veliki sponzori kluba, Najki (Nike), Pepsiko (PepsiCo) i Banka Amerike (Bank of America)

Vašington Redskinsi osnovani su 1932. godine kao Boston Brejvsi, a samo godinu kasnije nadimak Brejvs promenjen je u Redskins. Četiri godine posle toga (1937) klub se preselio u glavni grad SAD.

Redskinsi su osvojili tri Superboula i jedan su od najmarketabilnijih klubova NFL-a. Forbs je prošlog septembra godine procenio vrednost kluba na 3,4 milijarde dolara, što im je donelo sedmo mesto u ligi.

Prošlog meseca, spomenik prvom vlasniku Redskinsa Džordžu Prestonu Maršalu, koji se borio protiv rasne integracije u NFL-u, uklonjen je sa stadiona RFK u Vašingtonu, na kojem je tim nekada igrao svoje utakmice kao domaćin.

Redtejls, Dženerals ili Prezidents?

Ubrzo pošto je klub objavio saopštenje o povlačenju imena i logoa, koje su aktivisti američkih starosedelaca dugo kritikovali kao rasnu uvredu, na internetu je krenula debata o novom n adimku tima iz Vašingtona.

Redtejls, Dženerals i Prezidents su izbili u prvi plan, dok je nadimak Tramps, po aktuelnom predsedniku bio jedan od autsajdera, sa šansama 500:1, prema podacima sportskih kladionica, koje prati Oddshark.com.

Favorit na kladionicama je Redtejls, kojem se daju šanse 3:1, a koji slavi vojne pilote, elitnu jedinicu Afroamerikanaca koji su upravljali lovcima i bombarderima tokom Drugog svetskog rata, poznatu kao Taskigi Ermen (Tuskegee Airmen).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG