Linkovi

Aplikacija za otkrivanje potresa mozga


Igrači Grin Bej Pekersa (arhivski snimak)

Sezona profesionalnog američkog fudbala u Sjedinjenim Državama počela je pre nekoliko nedelje. To je sport koji se suočava sa kritikama zbog činjenice da postoji mnogo sportista koji pate od oštećenja mozga, usled udaraca koje su dobili dok su bili aktivni igrači. Međutim, jedna nova aplikacija za mobilne telefone, mogla bi da pomogne da se uspostavi dijagnoza bilo kojeg mogućeg problema na terenu.

Potres mozga dogodi se kada lobanja pretrpi toliko snažan udarac da doslovno prodrma vaš mozak unutar glave. Studije su pokazale da kada neko doživi potres mozga više puta, kao što je to slučaj sa nekim sportistima, onda to može da ima dugoročne posledice - fizičke, kognitivne i emotivne probleme. Međutim, uspotavljanje dijagnoze potresa mozga je teško, čak i za iskusne lekare kao što je doktor Lin Mekgrat Mlađi, koji je za Glas Amerike govorio putem Skajpa.

“Trenutno ne postoji objektivan način za uspostavljanje dijagnoze potresa mozga čak ni u bolnici. Najveći udeo u utvrđivanju dijagnoze prepušten je proceni lekara, da isključi mogućnost da je došlo do mnogo ozbiljnije vrste traumatske povrede mozga”.

Zato su doktor Mekgrat i njegov tim sa Univerziteta Vašington napravili aplikaciju kojem praktično više nema nagađanja u dijagnosticiranju potresa mozga.

“Mogućnost da pratimo sve parametre koje treba da pratimo da bismo postavili dijagnozu potresa mozga, što smo učinili veoma uspešno, i mogućnost da koristimo svetlosni refleks zenice, koji smo u mogućnosti da koristimo na telefonu, kako bi pronašli razliku između povrede mozga i normalnog stanja pacijenta, što možemo da učinimo sa tačnošću od 100 odsto”.

Donedavno, lekari su mislili da možda nema fizičkih znakova potresa mozga, ali samo zato što ne možemo da ih vidimo.

“Naše oči mogu samo da primete promene na određenom nivou detalja, a taj nivo detalja ne može da uhvati neke važne naznake povrede mozga”.

Nova aplikacija, nazvana Pjupil Skrin, može da uoči ono što lekari ne mogu i da zatim upotrebi komplikovane algoritme i podatke sa aparata kako bi uspostavila dijagnozu potresa mozga ili možda nešto ozbiljnije.

“Želeli bi smo da imamo aplikaciju koja će moći da pouzdano kaže da li bi pacijent trebalo da bude pregledan u bolnici od strane lekara zbog potresa mozga ili je normalno reagovao na trauma. To je krajnji cilj”, kaže dr Mekgrat.

A precizna dijagnoza na terenu mogla bi potencijalno da spasi živote. Istraživači sa Univerziteta Vašington nadaju se da će imati jeftin, široko dostupan proizvod na tržištu u naredne dve godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG