Linkovi

Neophodna reforma Stejt departmenta


Zgrada Državnog sekretarijata u Vašingtonu

Američki državni sekretar Reks Tilerson obećao je da će sprovesti temeljnu reorganizaciju Stejt Departmenta. Predsedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja Predstavničkog doma kongresmen Ed Rojs nedavno je prisustvovao predstavljanju izveštaja sa predlozima za reformu Državnog sekretarijata, koji su sačinili bivši ambasadori i poslovni lideri koji su sada u Atlantskom savetu. Dvostranačka komisija stručnjaka saopštila je da je u vremenu konstantnih globalnih promena i pretnji koje ono donosi, od suštinske važnosti osnažiti Sekretarijat.

Predsedavajući Odbora Ed Rojs izjavio je da je bilo vrlo jasno da on ne podržava rezove koje su za Stejt Department i Agenciju za međunarodni razvoj predložili predstavnici Trampove administracije.

“Kada je administracija prvi put predložila smanjenja iznad 30 odsto, izrazio sam svoju zabrinutost i rekao da bi, imajući u vidu rastuće pretnje sa kojim se suočavamo, trebalo da podržavamo, a ne da eliminišemo – antiterorizam, sprovođenje zakona, programe ljudske pomoći".

Rojs je pozvao državnog sekretara Reksa Tilersona da što pre popuni sve slobodne pozicije viših funkcionera, kako u Stejt departmentu tako i u američkim ambasadama širom sveta.

“Muškarcima i ženama zaposlenim u sekretarijatu potreban je efikasan lanac komande kako bi pravilno implemetirali administrativne procedure i obavili svoje ključne bezbednosne zadatke”.

Dvostranačka grupa bivših ambasadora jednoglasno se složila, naovodeći da njihov izveštaj pokazuje da je važno osnažiti Stejt Department smanjenjem broja biroa i kancelarija i uvodjenjem obavezne obuke za osoblje srednjeg i višeg nivoa.

“Ne možemo priuštiti oslabljeni, nedovoljno finansirani Stejt Department na čelu sa slabim vođstvom i loše istreniranim zaposlenima. Moramo da ga ojačamo i pripremimo za nove izazove”, kaže bivši ambasador Čester Kroker.

Bivši visoki finansijski savetnik Stejt departmenta Bred Higins rekao je da su cene bezbednosnih diplomatskih mera vrtoglavo skočile od kad je izvršen teroristički napad 11. septembra 2001. godine.

“Trenutno trošimo više obezbeđujući nego vodeći Stejt Department. Potrebno je da se pozabavimo time”.

Svi stručnjaci su se složili da je diplomatija važnija nego ikad ranije da bi se Amerikancima garantovala bezbednosti i da bi se vojska držala van opasnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG