Linkovi

Neizvesnost u Stejt departmentu, Tilerson kaže da ostaje


Reks Tilerson, državni sekretar SAD
Reks Tilerson, državni sekretar SAD

Dok američki Državni sekretarijat slavi svoj 228. rođendan ovog meseca, američka diplomatska agencija nalazi se na prekretnici. Suočena je sa pretnjom velikih budžetskih rezova a mnogi visoki položaji i dalje su nepopunjeni - šest meseci posle dolaska nove administracije. Dopisnik Glasa Amerike Sindi Sejn javlja se iz Stejt departmenta, prve vladine agencije stvorene pod novim američkim Ustavom u julu 1789.

Previranja u Beloj kući i glasine o mogućem restrukturiranju kabineta prenele su se i na Stejt department, koji je bio primoran da nekoliko puta demantuje izveštaje da državni sekretar Reks Tilerson razmišlja o povlačenju sa položaja. Tilerson je i sam to prokomentarisao posle susreta sa katarskim kolegom, kada se dogodila sledeća razmena sa novinarima:

“Gospodine Tilerson, moramo da znamo da li ostajete na položaju državnog sekretara?”

“Nigde ne idem.”

“Koliko ćete ostati?”

“Sve dok to mi predsednik dozvoli.”

“Kakav je vaš odnos sa predsednikom trenutno?”

“Dobar.”

Neki analitičari kažu da se Tilerson suočava sa jedinstvenim izazovima ali položaj najvišeg diplomate zemlje je ipak - životna šansa.

“To je posao koji donosi ogroman prestiž i velika ovlašćenja. Braniti i zastupati SAD u stranim zemljama, to je izuzetna, uzbudljiva misija. A kao što dobro znate, Tilerson nije bio Trampov prvi izbor za to mesto”, ističe Aron Dejvid Miler iz Vilson Centra.

Neke bivše diplomate i spoljnopolitičke eksperte brine da potencijalni budžetski rezovi, otvorene nesuglasice između Tilersona i predsednika Donalda Trampa i brojne nepopunjene visoke pozicije utiču na moral 36.000 zaposlenih u Stejt departmentu. Portparolka Heder Nauert kaže za Glas Amerike da ti zaposleni i dalje doživljavaju svoj posao kao životni poziv.

“228 godina kasnije, ovaj sekretarijat je i dalje snažan i relevantan, i podjednako posvećen američkoj nacionalnoj bezbednosti, ekonomskom prosperitetu i bezbednosti naših građana, kao što je uvek i bio.”

Druge brinu glasine da se Kancelarija za globalno krivično pravosuđe zatvara. Ona savetuje državnog sekretara o pitanjima koja se odnose na ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

“To šalje loš signal da se SAD povlače iz ključnih pitanja bilo da je reč o klimatskim promenama ili sprečavanju zverstava a sa našeg stanovišta, kao i sa perspektive ranijih administracija, bilo republikanaca ili demokrata, smatramo da će to uticati na američke interese u svetu na pogrešan način, u pogrešnom smeru”, kaže Džonatan Kac iz Nemačkog Maršalovog fonda.

Međutim, Nauert je u četvrtak saoštila za Glas Amerike da će Kancelarija za globalno krivično pravosuđe nastaviti da radi u okviru Stejt departmenta, iako se mandat njenog sadašnjeg specijalnog koordinatora, Toda Bukvolda, završava.

XS
SM
MD
LG