Linkovi

MOCG: NATO avioni presreli “zalutali” putnički avion


Dva aviona Eurofighter, italijanskog ratnog vazduhoplovstva, presrela su putnički avion, koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori i Albaniji, saopštili su zvaničnici.

“To je prvi put da su NATO avioni poslati da izvrše misiju zaštite vazdušnog prostora nad Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju Alijanse dostavljenom podgoričkoj agenciji MINA.

Prema navodima te agencije, italijanski avioni su uzletjeli u utorak iz vazduhoplovne baze Gioia del Colle, nekih 20 kilometara južno od Barija, pokrenuti od NATO-ovog Centra za kombinovane vazdušne, operacije u Torejonu u Španiji.

"Dva aviona Eurofightera koji su u pripravnosti da zaštite vazdušni prostor NATO-a nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom pod okriljem Saveza, uspješno su presreli avion samo nekoliko minuta kasnije", piše u saopštenju Alijanse.

Isti izvor navodi da su piloti Eurofightera uradili “vizuelnu provjeru aviona, kako bi se isključila neka eventualna nezakonita radnja, tehnička, ili druga pitanja”, te da je utvrđeno da je “gubitak komunikacije povezan sa nesporazumom između civilne kontrole letenja i posade aviokompanije”.

“Nakon nastavka redovnog kontakta sa civilnim kontrolorima, avion je nastavio da ide do svoje destinacije u Hurgadu, u Egipat”, prenosi MINA.

Ministarstvo odbrane potvdilo je da je “Vazduhoplovnom operativnom centru (VOC) Vojske Crne Gore 9. aprila ujutru NATO Združeni Vazduhoplovni operativni centar, u Torehonu, u Španiji, javio je da se očekuje ulazak putničkog aviona B-737 u vazdušni prostor Crne Gore iz smera Bosne i Hercegovine, a koji je izgubio radio vezu sa kontrolom leta Zagreb".

“VOC je kontaktirao aerodromsku kontrolu leta Podgorica i dobio informaciju da imaju komunikaciju sa svim vazduhoplovima, uključujući i B-737”, navode u ministarstvu. “U međuvremenu, kako procedura nalaže aktivirana su dva italijanska Eurofightera, zadužena za zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore i Albanije, radi presrijetanja i vizuelne identifikacije, a zbog predostrožnosti".

Ministarstvo je saopštilo da su Italijanski lovci presrijetanje izvršili u vazdušnom prostoru Albanije, gdje su i identifikovali vazduhoplov.

"Putnički avion B-737, nije ugrožavao bezbjednost, obzirom da se komunikacija sa nadležnom jedinicom kontrole letjenja odvijala nesmetano u vazdušnom prostoru Crne Gore", navodi se u saopštenju.

NATO misija “Air Policing” u Crnoj Gori počela je 5. juna 2018. godine, čime je definisano da će vazdušni prostor Crne Gore štititi i njime patrolirati borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i vazduhoplovnih snaga Grčke.

XS
SM
MD
LG