Linkovi

Ruski borbeni avioni povredili turski vazdušni prostor


Demonstracije protiv ruskih vojnih operacija u Siriji, Istanbul, Turska, oktobar 2015.
Demonstracije protiv ruskih vojnih operacija u Siriji, Istanbul, Turska, oktobar 2015.

Generalni sekretar NATO-A, Jens Stoltenberg, upozorio je Rusiju zbog, kako je rekao, “neprihvatljive” povrede turskog vazdušnog prostora; Moskva okrivila loše vreme za incident

Istovremeno, sirijske pobunjeničke grupe pod pokroviteljstvom Sirijske slobodne armije apelovale su danas na regionalne države da sklope savez protiv Rusije i Irana u Siriji. U medjuvremenu, Ankara je danas zvanično saopštila da su ruski borbeni avioni povredili vazdušni prostor Turske.

Generalni sekretar NATO-A, Jens Stoltenberg, danas je upozorio Rusiju zbog, kako je rekao, “neprihvatljive” povrede turskog vazdušnog prostora u subotu i nedelju.

Turska, koja ima drugu po velični armiju u NATO-u, odmah je je uputila borbene avione tipa F-16 kada je prvi ruski vojni avion ušao u vazdušni prostor Turske u blizini pokrajine Hataj koja se graniči sa Sirijom, navelo je Ministarstvo inostranih poslova u Ankari. Stoltenberg se sastao sa turskim ministrom inostranih poslova, Feridunom Sinirliogluom u Briselu radi razgovora o nedavnim vojnim akcijama Rusije u i oko Sirije.

Turska vojska navodi da je u drugom jučerašnjem incident, borbeni avion tipa MIG 29 – koji koriste i Rusija i Sirija – uperio svoj radar na dva turska vojna aviona tipa F-16 dok su patrolirali granicom.

“Jasno sam stavio do znanja da je NATO i dalje snažno predan bezbednosti Turske. Severnoatlanski savez će razmotriti tu situaciju.

Tursko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo zvanični protest i apelovalo na Rusiju da ne ponovi nešto slično, upozorivši da “bi Moskva bila odgovorna za svaki eventualni neželjeni incident .” Sinirlioglu je razgovarao sa svojim kolegom Sergejom Lavrovim kao i sa ključnim partnerima u NATO-u, navedeo je u saopštenju.

Turska vojska navodi da je u drugom jučerašnjem incidentu, borbeni avion tipa MIG 29 – koji koriste i Rusija i Sirija – uperio svoj radar na dva turska vojna aviona tipa F-16 dok su patrolirali granicom.

“Akcije Rusije ne doprinose bezbednosti i stabilnosti regiona. Apelujem na Rusiju da u potpunosti poštuje vazdušni prostor NATO-a i izbegava eskalaciju tenzija sa Savezom te preduzme sve neophodne korake da svoja nastojanja uskladi sa nastojanjima medjunarodne zajednice u borbi protiv ISIS-a.”

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je, medjutim, rekao da Rusija nudi da saradjuje sa SAD povodom bombaških napada u Siriji:

U međuvremenu, Hilari Klinton, demokratski pretendent za predsednički položaj u SAD danas je izjavila da je uklanjanje predsednika Bašara al Asada s vlasti najviši prioritet kada se radi o Siriji.

XS
SM
MD
LG