Linkovi

Zaštitu crnogorskog neba preuzimaju Grčka i Italija


Nebo iznad Crne Gore, najnovije članice NATO-a, od petog juna čuvaće vazdušne patrole Italije i Grčke, saopšteno je iz sjedišta te vojne alijanse, prenose crnogorski mediji.

"Pošto Crna Gora nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da osigura vazdušni prostor", saopšteno je iz NATO-a.

Iz sjedišta NATO-a u Briselu naglasili su da Crna Gora doprinosi zajedničkoj sigurnosti Alijanse šaljući trupe u NATO misiju za obuku u Avganistan i pružajući finansijsku podršku avganistanskim snagama sigurnosti.

"U znak savezničke solidarnosti, Italija i Grčka će sada pomoći u zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora”, najavili su iz NATO-a.

Oni su pojasnili da će Italijanski i grčki borbeni avioni “i dalje biti bazirani u njihovim matičnim zemljama, i po potrebi biti podizani", prenio je portal Antena M.

Prema saopštenju NATO-a, air-policing “nije odgovor na bilo koju specifičnu prijetnju, već je bitna komponenta koju NATO pruža kao sigurnost svojim članovima”.

"NATO air-policing avioni polijeću kao odgovor na vojne ili civilne avione u nevolji ili zbog aviona koji ne poštuju internacionalne regulacije ili pristupaju vazdušnom prostoru NATO saveznica", rekli su u NATO-u i dodali da u Evropi ima još ovakvih NATO patrola.

XS
SM
MD
LG