Linkovi

NASA izvršila istorijsko lansiranje rakete iz Australije


Raketa koja nosi tehnologiju za "mini Habl" teleskop poleće iz Arnhem svemirskog centra u Australiji, 26. juna 2022.
Raketa koja nosi tehnologiju za "mini Habl" teleskop poleće iz Arnhem svemirskog centra u Australiji, 26. juna 2022.

Amerčka Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) uspešno je završila svoje prvo lansiranje rakete iz komercijalnog svemirskog objekta van Sjedinjenih Država. Raketa od 13 metara lansirana je u ponedeljak sa lokacije u australijskoj divljini.

Suborbitalna raketa od 13 metara poletela je u ponedeljak iz novoizgrađenog svemirskog centra Arnhem na severnoj teritoriji Australije. Poletanje je bilo odlagano oko dva sata zbog jakog vetra i jake kiše.

Lansiranje je bilo prvo te vrste u Australiji za više od 25 godina i prva od tri zakazane NASA misije sa te lokacije.

Istraživači se nadaju da će im informacije prikupljene tokom letova pomoći da shvate kako svetlost zvezde može da utiče na nastanjivost obližnjih planeta. Rekli su da se ova vrsta studija može sprovesti samo na južnoj hemisferi.

Bespilotni letelica nakratko je skenirala Mlečni put, mereći emisije rendgenskih zraka i analizirajući strukturu zvezda.

Bred Taker, astrofizičar sa Australijskog nacionalnog univerziteta, rekao je za australijsku televiziju da je lansiranje deo projekta za jačanje domaće svemirske industrije.

Sve brojnija lansianja u Australiju, rekao je, "poslednji su deo slagalice" za tu zemlju koja ima "ogromnu industriju u ovom sektoru" i da žeele da su "deo priče sa NASA".

Svemirski centar Arnhem je jedino komercijalno ekvatorijalno lansirno postrojenje na svetu.

Centar je izgrađen na zemlji Aboridžina. Starešine plemena se nadaju da će projekat obezbediti posao i prilike za mlade ljude iz Prvog naroda.

Zvaničnici su rekli da centar kombinuje jednu od "najstarijih kultura na svetu sa nekim od najnaprednijih tehnologija ikada".

Sledeća NASA raketa biće lansirana sa Severnih teritorija 4. jula, a treća će poleteti 12. jula.

Oko 75 osoblja NASA-e otputovalo je u severnu Australiju na sva tri lansiranja.

Australija radi na povećanju svojih mogućnosti u svemiru. Ove godine je najavila novu odbrambenu agenciju koja će raditi na suprotstavljanju ambicijama Kine i Rusije u svemiru. Zajedno sa Sjedinjenim Državama, navodi se da su dve zemlje testirale oružje koje bi moglo da uništi satelit.

Australijska svemirska agencija osnovana je u julu 2018. kako bi "podržala rast i transformaciju" nacionalne svemirske industrije.

XS
SM
MD
LG