Linkovi

NASA i NOAA potvrdile: 2021. šesta najtoplija godina u istoriji


ARHIVA - Kajak na jezeru Orovil, u Kaliforniji, čiji je nivo postojano nizak usled suša, 22. avgust 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Kajak na jezeru Orovil, u Kaliforniji, čiji je nivo postojano nizak usled suša, 22. avgust 2021. (Foto: AP)

Dve agencije američke vlade - svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2021. bila šesta najtoplija godina ikad zabeležena.

U odvojenim izveštajima, agencije su takođe navele da je poslednjih osam godina ujedno bilo osam najtoplijih otkad je počelo moderno praćenje podataka. Takođe su saopštile da su globalne temperature bile za 0,85 stepeni Celzijusa iznad prosečene temperature u 20. veku. NOAA je objavila da je prošla godina bila 45. zaredom - od 1977 - da su svetske temperature bile iznad proseka 20. veka.

Podaci ove dve agencije pokazuju da su globalne temperature, kada se uzme prosek u desetogodišnjem periodu, kako bi se ublažile prirodne oscilacije, skoro 1,1 stepen Celzijusa toplije nego pre 140 godina.

U razgovoru sa novinarima, šef analitike u NOAA Rasel Vouz rekao je da je "sada toplije nego ikad u najmanje poslednjih 2.000 godina, a verovatno i mnogo više". On je predvideo da će 2022. takođe biti jedna od najtoplijih godina u istoriji.

Obe agencije su vremenske anomalije iz prošle godine, poput otapanja ledenog pokrivača, šumskih požara i rekordnih poplava, pripisale toplijoj klimi.

Klimatolog NASA-e Gevin Šmit izjavio je za Asošijeted pres da je dugoročni trend “veoma, veoma jasan".

"I to je sve zbog nas. Neće se promeniti dok mi ne prestanemo da povećavamo količinu ugljendioksida u atomsferi”.

Neke informacije iz ovog izveštaja preuzete su od Asošijeted presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG