Linkovi

Naoružani muškarac iz Volmarta "testirao" pravo da nosi oružje


Osumnjičeni Dmitrij Andrejčenko

Tužioci u američkoj saveznoj državi Mizuriju podigli su optužnicu za terorističku pretnju protiv 20-godišnjeg muškarca koji je naoružan puškom i pištoljem, ušao u lokalni Volmart da bi "testirao" da li će ta prodavnica poštovati njegovo ustavno pravo da nosi oružje.

Incident, koji se dogodio nekoliko dana nakon što su u napadu u Volmartu u El Pasu ubijene 22 osobe, izazvao je paniku u prodavnici u Springfildu, u Mizuriju.

Naoružani muškarac, identifikovan kao Dmitrij Andrejčenko, snimao se telefonom dok je ulazio u prodavnicu. Uhapšen je nakon što ga je zaustavio vatrogasac koji nije bio na dužnosti. Tokom incidenta nije ispaljen ni jedan metak.

“Mizuri štiti pravo ljudi da nose oružje, ali ne dozovljava pojedincima da se ponašaju na bezobziran i kriminalan način i ugrožavaju građane", saopštila je kancelarija okružnog tužioca.

Ako bude proglašen krivim po optužbi za terorističku pretnju, Andrejčenko bi mogao da bude osuđen na do četiri godine zatvora i novčanu kaznu do 10 hiljada dolara.

Andrejčenko je tužiocima kazao da je kupio oružje i pancir da bi se zaštitio posle nedavnih pucnjava i da je "želeo da vidi da li će Volmart poštovati drugi amandman (koji Amerikancima garantuje pravo na oružje).

Volmart se u saopštenju zahvalio vlastima što su sprečile veći incident, a Andrejčenku je zabranio da ulazi u radnje te kompanije.

U Mizuriju, od januara 2017. godine, osobama starijim od 19 godina nije potrebna dozvola za nošenje vatrenog oružja, što je slučaj još u oko 30 saveznih država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG