Linkovi

Najviši diplomata za Evropu, Karen Donfrid, napušta Stejt department


Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, 5. april 2022.

Najviša zvaničnica Stejt departmeneta zadužena za Evropu, Karen Donfrid odlučila je da napusti položaj kako bi se posvetila porodici, saopšteno je iz Stejt departmenta, što znači da važna diplomatska pozicija trenutno ostaje upražnjena, dok Vašington nastoji da sačuva fokus svojih saveznika na podršci Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Donfrid je provela 18 meseci na mestu pomoćnice državnog sekretara, a njenu službu je obeležio najveći sukob u Evropi o Drugog svetskog rata i pokušaj SAD da formiraju i učvrste jedinstveni zapadni stav u odnosu na Rusiju.

Karen Donfrid je bila jedna od ključnih saradnika državnog sekretara Entonija Blinkena i često putovala u Evropu da bi razgovarala sa američkim partnerima dok je predsednik Džo Bajden nastojao da poboljša i unese novu energiju u transatlantske veze koje je narušio unilateralistički pristup administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Donfrid je prošlog aprila posetila zemlje Zapadnog Balkana u pratnji specijalnog izaslanika SAD za Balkan, a u Srbiji je sa zvaničnicima razgovarala o bilateralnim odnosima, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju Srbije sa sankcijama EU Rusiji. U Crnoj Gori je tokom iste posete iskazala podršku "suverenoj i inkluzivnoj Crnoj Gori ukorenjenoj u evroatlantskim institucijama”.

Donfrid: SAD i EU ne nameću rešenja Kosovu i Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Na jednom od svojih poslednjih susreta na visokom nivou u Stejt departmentu, suočila se sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, kada je pozvan na razgovor prošlog utorka posle rušenja američkog drona u Crno more, nakon što su ga presreli ruski avioni. Taj incident, prva poznata direktna konfrontacija između Vašingtona i Moskve od početka invazije na Ukrajinu, dodatno je oštetio već napete odnose dva bivša protivnika iz ere hladnog rata.

Karen Donfrid napušta položaj krajem marta, naveo je portparol Stejt departmenta. Još nije doneta odluka o njenom nasledniku na čelu biroa za Evropu i Evroaziju, koji pokriva 50 zemalja od Velike Britanije do Azerbejdžana.

"Karen je vešto vodila naše odnose sa mnogim od naših najznačanijih saveznika i partnera u vreme kada je agresija Kremlja ugrozila decenije mira i prisperiteta", saopštio je državni sekretar Blinken, koji je na Tviteru napisao da je Donfrid obavljala svoj posao "izuzetno uspešno i vešto" i da će nedostajati svima u Stejt departmentu.

XS
SM
MD
LG