Linkovi

Donfrid: Srbija sama odlučuje o sankcijama Rusiji


Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, 5. april 2022.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, 5. april 2022.

BEOGRAD - Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, koja je nedavno boravila u Beogradu, izjavila je za Politiku da od Srbije zavisi kakav će imati stav prema sankcijama Rusiji, i pohvalila što je Srbija glasala za određene odluke u UN uz ocenu da se "tako svrstala uz SAD i Evropu".

"Bilo je veoma važno što je Srbija glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu UN za ljudska prava i stala uz 141 državu koja je glasala u Generalnoj skupštini UN da osudi rusku invaziju",rekla je Donfrid i dodala da je to "bilo važno, posebno u kontekstu zvaničnog srpskog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji".

SAD, kako kaže, podržavaju Srbiju da uđe u EU i da se reformiše.

"O brzini odlučuje Srbija, zavisi od toga kolikobrzo prolazi kroz poglavlja, ali sigurna sam da će jednog dana postati članica EU. Verujem da je tamo budućnost Srbije", rekla je Donfrid, prenosi Fonet.

Ona je naglasila da je za Ameriku važno da se podrži Ukrajina u ratu.

"Ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kad je reč o sankcijama Rusiji", poručila je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

XS
SM
MD
LG