Linkovi

Najezda bubašvaba i stenica na kontejnersko naselje u Gračanici


Najezda bubašvaba i stenica na kontejnersko naselje u Gračanici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Najezda bubašvaba i stenica na kontejnersko naselje u Gračanici

I 19 godina posle rata, u Gračanici još postoje ljudi koji žive u takozvanim kontejnerima. Šesnaest raseljenih i socijalno ugroženih porodica će i ovu zimu dočekati u krajnje nehumanim uslovima. Glavni problem stanovnika ovog naselja odnedavno je pojava bubašvaba i stenica.

Stanari ovog naselja su, kako kažu, ostavljeni od svih institucija i kosovskih i srpskih i međunarodnih. Pomoć u hrani dobijaju jedino od Crvenog krsta. I ovu zimu dočekaće u 12 metara kvadratnih, koliko ima jedan ovaj takozvani kontejner. Pored brojnih problema i teških uslova za život u poslednje vreme stanovnici ovog naselja noćima ne spavaju zbog, kako kažu, invazije bubašvaba i stenica.

"Imam trudnu ženu, prvo su počele mene da ujedaju, imam i dete maloletno, još nije napunilo tri godine. 'Ajde što je na mene i mogu da izdržim kao muškarac, ali prešlo je na nju, ona je trudna šesti mesec, i dete maloletno. Bili smo kod doktora, rekli su prvo da je šuga, mazali smo se evo juče smo isto kod doktora kožnog bili, sad ispade da su bube, svako veče ubijamo bube, ne smemo da gasimo svetla, ne smemo da spavamo, ja ne spavam uopšte“, kaže Zoran Ilić jedan od stanara kontejnerskog naselja.

Tročlana porodica Ilić koja živi od socijalne pomoći i dečijeg dodatka bi za tri meseca trebalo da postane brojnija za još jednog člana.

„Najpotrebna su nam sredstva za higijenu i hrana sad kad se porodim“, kaže Katarina Aksić-Ilić.

Nebojša Stević samohrani otac troje maloletne dece, u kontejneru živi već punih osam godina. Kaže da godinama čeka normalan krov nad glavom.

"Od obećanja nema ništa, jer previše lažu. Vlast Kosova laže, previše laže, od obećanja nema ništa, opet ponavljam. Obećali su već pet puta za ove stanove što se dele. Ja sam samohrani otac, troje dece školujem, sa mojom platom od 32 hiljade dinara", kaže Stević.

Stari i iznemogli

U ovom naselju zivi 16 porodica. Uglavnom su to stari i iznemogli ljudi. Među njima je i Goran Simić, raseljeno lice iz Orahovca, koji od nedavno skoro uopšte ne vidi.

"Ja sam rodom iz Orahovca, kuća mi je propala skroz, opljačkana, nikakve uslove za život nemam, žena mi je kidnapovana i ubijena, imam ćerku i sina, ćerka se udala, sin se oženio, ja sam ostao sam. Inače sam slepo lice, imam očni pritisak, izgubio sam vid na desno oko, a na levom oku imam protezu“, rekao je Simić za Glas Amerike.

Tomislav Micić iz Komesarijata za izbegla i raseljena lica, u pisanoj izjavi za Glas Amerike, navodi da se u ovom naselju redovno radi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija više puta godišnje, ali su očigledno ove bubašvabe i stenice otporne na to.

U ovom kontejnerskom naselju zvanom „Padalište“ i još jednom koje je u Gračanici zatvoreno 2016. godine živelo je oko 50 porodica. U međuvremenu je oko 35 porodica dobilo kuće i stanove, koji su izgrađeni sredstvima Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG